Referendumske inicijative optužuju Vladu za nedemokratičnost vezano za prebrojavanje potpisa, a te su navode komentirali premijer Andrej Plenković i ministar uprave Lovro Kuščević.

Galerija Lovro Kuščević (Dnevnik.hr) +0 Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)

Upitan o optužbama građanske inicijative "Narod odlučuje" vezanih za potpise koje su prikupljali za referendum, premijer Plenković kaže: ''Ne vidim niti jedan element koji je sporan. Dapače, ministarstvo uprave pozvalo je sve koji žele, bilo da su dio ovih referendumskih inicijativa ili su zainteresirana javnost, da prekontroliraju sve one potpise koji su proglašeni neispravnima, odnosno nevažećima. Mislim da je to visoki stupanj transparentnosti.''

Vezani članci \'\'Narod odlučuje\'\' bez uvida u potpise (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Nisu dobili uvid u nevažeće potpise: Inicijativa Narod odlučuje traži ostavku ministra Kuščevića Lovro Kuščević (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Kuščević: ''Narod odlučuje nije se prijavio za uvid u nevaljane potpise''

''Dopuštam drugima da imaju drugo mišljenje, ali nema nikakvog razloga da državne institucije i tijela koja su bila zadužena i koja su u krajnjoj liniji dobila naknadu da provjere te potpise, zašto bi to napravili na bilo koji drugi način, osim jedini koji je pravi, a to je zakonitost'', rekao je Plenković.

''Devet knjiga više''

Ministar uprave Lovro Kuščević komentirao je najavu podnošenja kaznene prijave inicijative ''Narod odlučuje'' za zlouporabu dužnosti i krađe potpisnih knjiga kod prebrojavanja potpisa za dva referendumska pitanja te inicijative.

''Nikada u povijesti referendumskih pitanja Vlada nije bila ovako transparentna kao u ovom slučaju u ove dvije inicijative. Vlada je napravila precizno, temeljito i objektivno izvješće i predala ga Hrvatskom saboru. Da nismo toliko transparentni ne bi omogućili uvid. Završio je poziv za uvid. Javilo se 200-injak građana, udruga, inicijativa. U koordinaciji s Apisom i Agencijom za zaštitu osobnih podataka organizirat ćemo uvid i cijela javnost može biti mirna da je sve što smo napravili transparentno i u skladu sa zakonima', rekao je Kuščević.

Što se tiče navoda o nestalim knjigama, ministar napominje da su devet knjiga više izbrojalo povjerenstvo od 14 ljudi, nego što je izračunala inicijativa.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju