Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Da se rastereti Porin

Protive se građani, ali i gradonačelnik: Napušteno petrinjsko naselje postaje dom za tražitelje azila?

Novo prihvatilište za azilante (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Novo prihvatilište za azilante (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Novo prihvatilište za azilante (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Novo prihvatilište za azilante (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Novo prihvatilište za azilante (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Napušteno kontejnersko naselje Mala Gorica kod Petrinje uskoro bi trebalo postati dom za tražitelje azila.

Plan je rasteretiti zagrebački Porin i smjestiti u novo prihvatilište oko 200 ljudi. Tako tvrdi MUP. No, lokalna zajednica se protivi.

Pročitajte i ovo Provjereno: Petrinja - 5 Priča Provjerenog Uvjeti kao iz horor-filma: Radnice u tvornici gube prste, ne mogu na WC ili popiti vodu, a boje se i otići na bolovanje Jednoglasno protiv centra za tražitelje azila (Foto: Dnevnik.hr) - 3 azil u maloj gorici Petrinjski branitelji odustali od najavljenog prosvjeda: Ministarstvo odustaje od gradnje centra za azilante

Ostavljeno dječje igralište dokaz je da je u naselju kod Petrinje donedavno bilo života, a sada vlada tek pustoš.

Na najavu da će tu izgraditi prihvatilište za azilante, građani negoduju.

Umjesto zapuštenih, u Maloj Gorici bi trebale niknuti posve nove kućice. Iz MUP-a poručuju da će maksimalno moći smjestiti oko 200 ljudi. Kažu i da građani ne moraju brinuti za sigurnost jer da će ovo naselje čuvati dovoljan broj osoblja.

Izgradit će se s 3 milijuna eura iz EU fondova i s milijun iz proračuna. Dok MUP čeka građevinsku dozvolu, gradonačelnik kaže da je ona odbijena. Protivi se planu Vlade. ''Da mi budemo ovdje trajna destinacija za sve moguće frustracije iz bivših država, i sad iz ostalih dijelova Europe, to nije za mene prihvatljivo'', kazao je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Više od tisuću migranata tražilo azil

HDZ-ov župan Ivo Žinić pak uzvraća. "Nema on što biti zabrinut. Gradonačelnik itekako dobro zna o tom projektu, samo evo što malo glumi pa nije rekao ono što zna'', tvrdi Žinić.

Objašnjava da će u novo prihvatilište doći obitelji iz zagrebačkog Porina, no spominje veću brojku, njih 500-tinjak. Kaže kako su mještani upoznati s projektom.

CMS pak tvrdi suprotno. ''Jest nekakav opravdan strah vezano uz to da bi moglo doći do nekakvog nerazumijevanja među građanima upravo zbog toga što nisu dobili priliku da se nekako upoznaju i da se u startu pripremi lokalno stanovništvo na to tko dolazi'', kazala je Lea Horvat iz CMS-a.

U ovoj je godini 1035 migranata tražilo azil u Hrvatskoj. Ukupno dosad njih 726 ima azil ili zaštitu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno 3 razloga zašto je ovo jedan od najboljih poslodavaca u Hrvatskoj A1 Hrvatska - 1 A1 Hrvatska - 1 Foto: PR A1 Hrvatska - 2 A1 Hrvatska - 2 Foto: PR A1 Hrvatska - 3 A1 Hrvatska - 3 Foto: PR A1 Hrvatska - 4 A1 Hrvatska - 4 Foto: PR A1 Hrvatska - 5 A1 Hrvatska - 5 Foto: PR +4 A1 Hrvatska - 6 Tech 3 razloga zašto je ovo jedan od najboljih poslodavaca u Hrvatskoj 1/10 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene