Prije godinu dana počela je rekonstrukcija simbola Domovinskog rata, vukovarskog Vodotornja. Iako je bilo zahtjevnih i nepredviđenih situacija, radovi teku prema planu, a u četvrtak su ušli u drugu fazu.

Galerija


Na vukovarskom Vodotornju vide se prvi obrisi budućeg Memorijalnog centra. Betonski stupovi ojačani su ubrizgavanjem posebnih armatura, a najteži dio posla bio je izvaditi golemi rezervoar.

Vezani članci Ivo Kovačić (Foto: Dnevnik.hr) Posljednji zapovjednik obrane Borova naselja: "Vlada može utjecati da se što prije pronađu nestali" Delegacija SNV-a položila vijence za stradale u ratu (Foto: Pixsell,Dubravka Petric)1 - 1 Pupovac položio vijence u Vukovaru: Žrtve ne smiju biti motiv za obnavljanje bezumne mržnje

Rekonstrukcija 50 metara visokog vodotornja jedinstven je građevinski pothvat. Tijekom izvođenja radova bilo je i iznenađenja. Naime, pokazalo se da vodotoranj ne stoji ravno, već je 60 centimetara nagnut prema gradu. Ipak, stručnjaci tvrde da to ne ugrožava njegovu statiku

"To statički ne predstavlja neki problem. On je stabilan, a problema je bilo kod projektiranja jer se nije vodilo računa da je on nagnut zbog čega je bilo izmjena i dopuna", rekao je Đuro Bamburač, vlasnik građevinske tvrtke.

Potpisan je ugovor o početku druge faze obnove. U podnožju vodotornja gradit će se amfiteatar, restoran, dječje igralište i sanitarni čvor. Sve bi trebalo biti gotovo do kraja godine, nakon čega slijedi unutrašnje uređenje.

"Nadamo se da bi u proljeće 2019. godine, najkasnije početkom ljeta, vukovarski Vodotoranj, simbola hrvatskog zajedništva, mogao otvoriti svoja vrata", rekao je Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara.

Za obnovu vodotornja prikupljeno je 37 milijuna kuna, 18 i pol dodijelila je Vlada, dok je ostatak uplatilo više od 6.000 pravnih i fizičkih osoba.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr