Prije godinu dana počela je rekonstrukcija simbola Domovinskog rata, vukovarskog Vodotornja. Iako je bilo zahtjevnih i nepredviđenih situacija, radovi teku prema planu, a u četvrtak su ušli u drugu fazu.

Galerija Napreduje obnova vukovarskog Vodotornja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Napreduje obnova vukovarskog Vodotornja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Napreduje obnova vukovarskog Vodotornja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +0 Napreduje obnova vukovarskog Vodotornja (Foto: Dnevnik.hr) - 4

Na vukovarskom Vodotornju vide se prvi obrisi budućeg Memorijalnog centra. Betonski stupovi ojačani su ubrizgavanjem posebnih armatura, a najteži dio posla bio je izvaditi golemi rezervoar.

Vezani članci Predstavnici srpskih organizacija odali počast ubijenima u Vukovaru - 2 Pupovac odao počast žrtvama u Vukovaru: ''Naša nazočnost ovdje danas je kao da smo u Koloni sjećanja'' Karavana bajkera za Vukovar - 3 VIDEO Bajkeri na cestama: Za godišnjicu Sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Rekonstrukcija 50 metara visokog vodotornja jedinstven je građevinski pothvat. Tijekom izvođenja radova bilo je i iznenađenja. Naime, pokazalo se da vodotoranj ne stoji ravno, već je 60 centimetara nagnut prema gradu. Ipak, stručnjaci tvrde da to ne ugrožava njegovu statiku

"To statički ne predstavlja neki problem. On je stabilan, a problema je bilo kod projektiranja jer se nije vodilo računa da je on nagnut zbog čega je bilo izmjena i dopuna", rekao je Đuro Bamburač, vlasnik građevinske tvrtke.

Potpisan je ugovor o početku druge faze obnove. U podnožju vodotornja gradit će se amfiteatar, restoran, dječje igralište i sanitarni čvor. Sve bi trebalo biti gotovo do kraja godine, nakon čega slijedi unutrašnje uređenje.

"Nadamo se da bi u proljeće 2019. godine, najkasnije početkom ljeta, vukovarski Vodotoranj, simbola hrvatskog zajedništva, mogao otvoriti svoja vrata", rekao je Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara.

Za obnovu vodotornja prikupljeno je 37 milijuna kuna, 18 i pol dodijelila je Vlada, dok je ostatak uplatilo više od 6.000 pravnih i fizičkih osoba.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju