Obnova vukovarskog Vodotornja jedan je od najzahtjevnijih zahvata, ne samo zbog njegovog oblika i visine od 50 metara, nego i zbog opasnih uvjeta.


Radnike na vukovarskom Vodotornju okružuje više od 600 rupa, često im se nađu i pod nogama, no usprkos tome, posao napreduje. Na vrhu Vodotornja bila je i ekipa Dnevnika Nove TV.

Vezani članci Vukovar Bojan Glavašević: ''Kad me netko pita odakle sam, kažem da sam iz Vukovara. Ponosno'' Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata Vukovar se prisjeća najtežeg dana u povijesti

Radnici s gradilišta vukovarskog Vodotornja na posao putuju pod oblake. Skela je na visini od 37 metara, a njezino postavljanje je trajalo 15 dana.

U utrobi nekadašnjeg, 2.200 prostornih metara velikog spremnika, pršti od posla. Da bi to mjesto postalo memorijalni centar, treba ga očistiti i isprazniti.

"Najneobičniji i zahtjevniji objekt, rijetko tko da može raditi ovo", kaže Emil Tuša, voditelj gradilišta.

Tragovi ratnih razaranja su posvuda. Svaki pomak traži opreznost, no posao ide prema planu. Radnici privode kraju jednu od najzahtjevnijih faza, a to je usitnjavanje i vađenje ostataka golemog čeličnog vodenog rezervoara

U teškim uvjetima, s visine od 40-tak metara, uklonili su tone čelika. "Na čeliku se nalazio jedan dio izolacije katrana tako da se to nije moglo sjeći onako kako bi trebalo čelik da se sječe, dolazilo je do zapaljenja", kaže Tuša.

Radovi su i u podnožju. Više od 600 izravnih udaraca granatama ugrozilo je stabilnost koju treba vratiti. "Ojačavaju rebra sa armaturom, znači, statički da ojačaju cijelu betonsku konstrukciju Vodotornja, buši punom dubinom nekih 7 metara armaturu i onda se injektira, puni se smolom i epoksidom", pojašnjava Tuša.

Prva faza obnove stajat će 25 milijuna kuna. "Ono što mi u Gradskoj upravi pripremamo je druga faza projekta za koju ćemo tek raspisati javnu nabavu, to je izgradnja aneksa, odnosno sadržaja koji su popratni objekti uz sam Vodotoranj", kaže vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Gradit će se parkiralište, amfiteatar, ugostiteljski objekt, dječje igralište. Novca neće nedostajati. S 18,5 milijuna kuna, koliko je dala Vlada, prikupljeno je 37 milijuna kuna. Dodatnih 10 tisuća eura donirali su iseljenici iz Hamburga.

Rok za završetak radova je kraj 2018. godine kada će za vukovarski simbol otpora započeti nova priča.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju