Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbogom kišo

Napokon ljeto: Od petka kreću vrućine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kiša se već svima pomalo popela navrh glave i svi se pitaju kad će napokon ljeto. Od kraja ovog tjedna, odnosno petka, napokon nas čeka sunce i temperature primjerene mjesecu lipnju i nadolazećem kalendarskom ljetu.

Mnogi ne vole pljuskove i kišu, no većina ipak uživa u onom posebnom mirisu poslije kiše. Ako niste znali, taj miris potječe od ulja zvanog petrichor. Njega za vrijeme sušnog razdoblja luče biljke, a upijaju stijene i tlo. Tek kad pada kiša, to eterično ulje otpušta miris. Inače, zanimljivo je, riječ petrichor dolazi od grčkih riječi petros, što znači stijena, te ichor, što predstavlja tekućinu koja je prema predaji nekoć tekla venama bogova, a poznata je iz grčke mitologije.

Pročitajte i ovo Kiša u Dubrovniku, ilustracija Vremenska prognoza Budite spremni na promjenu vremena: Stižu nam pljuskovi i grmljavina, za dio Hrvatske upaljeno crveno upozorenje Kiša, ilustracija Upaljen meteoalarm Stiže velika promjena vremena: Izdano upozorenje zbog jakih pljuskova i grmljavine

U tom posebnom mirisu možda ćete još moći uživati. Naime, iznad našeg područja još je vlažnog zraka, tlak je snižen ako u blizini nema izraženijih frontalnih poremećaja, vrijeme će i sutra većinom biti nestabilno.
U takvim okolnostima, jutro će uglavnom biti djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Vedro i suho će prevladavati samo u Dalmaciji, a nešto više sunca može biti i na istoku zemlje. U sjeverozapadnim krajevima postoji mogućnost slabe kiše ili pokojeg pljuska. Temperatura oko 15, a na moru toplije, i do 22. Puhat će većinom južni i jugozapadni vjetar, ali tijekom dana ipak u okretanju na sjeverozapadni.

Djelomice sunčano vrijeme nastavit će se i poslijepodne. Uz promjenjivu naoblaku past će malo kiše, najvjerojatnije u obliku pljuska, moguće praćenog i grmljavinom, i to češće u zapadnoj unutrašnjosti. Okrenut će na sjeverozapadnjak pri čemu će najviša dnevna temperatura biti između 22 i 26 stupnjeva.

Nestabilno će se još sutra zadržati i na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj pa su i ovdje tijekom dana mogući grmljavinski pljuskovi. Na otocima će ipak biti sunčanije. Puhat će jugozapadnjak i zapadnjak, a mjerit će se uglavnom od 20 do 25 stupnjeva. Samo će u Dalmaciji već sutra prevladavati suho i sunčano. Uz slab zapadnjak i sjeverozapadnjak temperatura može porasti i do 28 stupnjeva. Pravo ljeto. Temperatura mora je između 20 i 23.

Idućih će dana, na radost mnogih prevladavati sunčano i sve toplije vrijeme. U četvrtak su još lokalno mogući rijetki pljuskovi, a od petka posvuda stabilno i suho. Za vikend će ponovno biti i vruće, s temperaturama i do 30 stupnjeva.

I na moru će biti u drugoj polovici tjedna sunčano te također i sve toplije. Samo u četvrtak je još u okolici Rijeke moguć kakav pljusak, a onda prema vikendu i na sjevernom dijelu Jadrana sunčano i vrlo toplo. Vjetar na moru slab, idućih dana promjenjiva smjera.

Idući tjedan, ako je suditi po predviđanjima za ponedjeljak, dočekat ćemo s dnevnom temperaturom i do 32 stupnja Celzija. Ljeto ipak stiže.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene