Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijene se neće povećati

Naplatne kućice na autocestama odlaze u povijest od 2022.: "Neće biti drastičnog povećanja cijena"

Gužva, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Gužva, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Gužva, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Uz ENC uređaje, na hrvatskim autocestama cestarina će se plaćati i putem automatskog očitanja registarskih oznaka, čime naplatne kućice odlaze u povijest.

Sustav potpune elektroničke naplate uvodi se od 2022. godine, a stajat će više od 570 milijuna kuna. Trebala bi se povećati i protočnost jer bi takav sustav slobodnog prolaska imao kapacitet naplate i do 3 tisuće vozila po satu, za razliku od sadašnjih 200.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O poskupljenju cestarina Butković: "HAC iz prihoda ne može vratiti dug, nismo odustali od vinjeta" Slika nije dostupna Promijenjeni uvjeti Važno za korisnike ENC-a: Do kraja mjeseca morate se registrirati!

"Vi možete dati autocestama broj svoje kreditne kartice i voziti nesmetano ili ovisno o ponudama kakve nude isporučitelji, imati nekakve račune", kazao je Branimir Jerneić, savjetnik ministra prometa.

Takav sustav ukinut će blagajnike, i poslovanje gotovinom, ali ne bi trebao povećati cijene. Cijena cestarine, kaže ministar prometa, neće se povećavati.

„Nikakvog drastičnog povećanja neće biti, ovdje je bilo govora da će ostati sezonska naplata koja će biti povećana, tako da ni u kojem slučaju to ne dolazi u obzir“, kazao je Oleg Butković.

No, u obzir dolazi smanjiti gužve i nepotrebna čekanja.

"Danas korisnici koriste autoceste da bi putovlai brzo i sigurno, a mi im u turističkoj sezoni nudimo samo sigurno putovanje", dodaje Jerneić.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene