Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Realna mogućnost

Napetost zbog Ljubljanske banke: Hoće li Slovenci ratificirati sporazum?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Došlo je novih napetosti između Hrvatske i Slovenije.

Postoji realna mogućnost da Slovenija ne ratificira hrvatski pristupni ugovor s EU, ako Hrvatska pitanje Ljubljanske banke ne bude htjela rješavati u okviru nasljedstva, izjavio je to slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Što je odlučio Basel? Slučaj Ljubljanske banke ponovno se zapetljava Slika nije dostupna Traženje rješenja Pusić i Erjavec pismo BIS-u, žele da nadgledaju pregovore o Ljubljanskoj banci

Slovenija će blokirati ulazak Hrvatske u Europsku uniju, rekao je Erjavec, ne odustane li Zagreb od potraživanja otprilike 545 milijuna tadašnjih njemačkih maraka koje su devizni štediše prenijeli na domaće banke, a sada dvije hrvatske banke sudskim procesima pokušavaju doći do tog novca.

Pusić se u Bruxellesu sastaje i s Erjavcem

Ministrica vanjskih i europskih poslova RH Vesna Pusić sutra će nazočiti sastanku ministara vanjskih poslova EU, ali će sudjelovati i na sastanku o uspostavi jadransko-jonske makroregije, na kojem će biti i slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, kako prenosi STA.

>> Slovenija za ozbiljan monitoring Hrvatske!

Sastanak na kojem će sudjelovati i europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn te ministri vanjskih poslova Italije i Grčke, bit će ujedno prvi susre Erjavca i Pusić nakon što je slovenski ministar izazvao buru u hrvatskoj javnosti ustvrdivši u razgovoru za subotnji broj mariborskog dnevnika Večer da postoji realna mogućnost da Slovenija ne ratificira sporazum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji ako Hrvatska ne pristane pitanje duga Ljubljanske banke rješavati u sklopu pregovora o sukcesiji bivše SFRJ.

To je stajalište potpuno suprotno gledištu hrvatske Vlade, koje je već nekoliko puta izrazila i sama ministrica, pa i nakon posljednjeg susreta s Erjavcema na marginama Croatia summita u Dubrovniku prije dva tjedna. Dvoje ministara tad se načelno suglasilo da bi se u rješavanju tog pitanja moglo angažirati dva stručnjaka, a Pusić je ponovno naglasila da prijepor oko Ljubljanske banke ne treba vezati uz ratifikaciju.

Dva mjeseca prije toga, nakon prvog sastanka hrvatskog i slovenskog premijera Zorana Milanovića i Janeza Janše, na kojem se razgovaralo i o pitanju Ljubljanske banke, Pusić je ocijenila da bi 'bilo potpuno nezamislivo da se nađemo u situaciji da po peti put nešto što nema veze s pristupanjem Hrvatske EU stane na put slovenskom napredovanju u ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora'. (I.F. / Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene