Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Živo na Plesu

Završen remont ruskih helikoptera, vojnici ponosni: "Ako to pomogne čovjeku i spasi jedan život - bit ćemo uvijek u zraku!"

Helikopter na pisti (Foto: Dnevnik.hr)
Helikopter na pisti (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Helikopter na pisti (Foto: Dnevnik.hr) Helikopter na pisti (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Bernard Bartoluci (Foto: Dnevnik.hr) Bernard Bartoluci (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Damir Krstičević (Foto: Dnevnik.hr) Damir Krstičević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Bojnik Dubravko Radić (Foto: Dnevnik.hr) Bojnik Dubravko Radić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +2 Helikopter (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
Uzbuđenja u ponedjeljak nije nedostajalo u vojnoj bazi na zagrebačkom Plesu. Napokon je završen remont ruskih helikoptera bez kojih nema akcija spašavanja, ali ni hitnih medicinskih letova. Kakvu zračnu pomoć je Hrvatska dobila za više od dvjesto milijuna kuna, ali i kakve planove Hrvatska ima s Amerikancima - provjerila je i naša ekipa.

Evo ih - kao novi i spremni za akciju! Nakon više od godinu dana koliko je trajao njihov servis - napokon su u zraku. Nakon povratka iz Rusije - opet su prepušteni hrvatskom nebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I to je moguće Zbog njih je u sezoni požara kasnio remont kanadera, a sada su radnicima isplatili nagrade za uspješno obavljen posao Slika nije dostupna Otkrilo se zbog sprovoda Zašto je državni zrakoplov na remontu više od dva mjeseca? "Takve upute od proizvođača su obavezne i na njih se ne može utjecati"

Helikopteri koji su remontirani već se koriste za traganje i spašavanje, hitne medicinske letove. A zatreba li, spremni su pomoći i u gašenju požara. Država na njih računa idućih deset godina. Pa se i vojni vrh iz prve ruke odlučio uvjeriti u obavljeno. Let nije propustio ni ruski veleposlanik. Posao njegovih sunarodnjaka dovršili su velikogorički aviomehaničari.

"Mi smo dobili deset remontiranih helikoptera, koji su operativni i koji u potpunosti mogu izvršavati sve zadaće koji se pred nas stave!", rekao je bojnik Dubravko Radić, zapovjednik Eskadrile višenamjenskih helikoptera.

Pa i onu u misiji na Kosovu, gdje se dva nalaze više od mjesec dana. A kod kuće o njihovoj brzini ne ovisi samo vojska, već i ljudski životi.

"Mi nismo sretni kad moramo letjeti u takvim uvjetima, jer ako letimo za hitan medicinski zračni prijevoz - nekom nije dobro. Radije bismo bili na zemlji i gledali televiziju, nego da je nekom loše. Ali ako to pomogne čovjeku i spasi jedan život - bit ćemo uvijek tu i u zraku!", dodao je bojnik Radić.

U vojnoj bazi na Plesu ublažavaju kritike. I sumnjičavima odgovaraju: helikopteri nisu vraćeni razoružani - sustav je remontiran.

"Prava istina je da se ništa nije promijenilo u odnosu na ono prije remonta, otišli su i vratili se s istim
sposobnostima koje su imali. Dobili smo ono što smo tražili i što je ugovoreno", objašnjava brigadni general Michael Križanec, zamjenik zapovjednika HRZ-a.

Cijeli posao, odrađen uz kašnjenja, Rusima je plaćen više od 207 milijuna kuna. Iako znaju da će ih se domaćini vrlo brzo "odreći" - nude suradnju s drugim letjelicama.

"I za to treba politička odluka, ali vaši zapadni partneri se nekad dosta ljubomorno odnose prema Rusiji", kaže Anvar Sarvarovič Azimov, veleposlanik Ruske Federacije u RH.

Njihovu tehniku Hrvatska kani zamijeniti američkom. Bude li sve po planu - stižu prva dva crna jastreba! Donacija teška 300-tinjak milijuna kuna. 

"Do kraja mandata ove Vlade mi bismo trebali kroz ugovor i kroz propise sve to pripremiti. Realno vrijeme je 2021., 2022.!", kaže Damir Krstičević, ministar obrane.

O ukupnoj brojci i financijama - ovisit će dogovor sa saveznicima. Kandidati čekaju u redu za obuku!

"Svaka preobuka je novi izazov, ali nema preobuke koju ne možemo svladati zbog našeg iskustva, imali smo jako dobro školovanje", rekao je bojnik Bernard Bartoluci, pilot vojnog helikoptera.

S ovim letećim zvjerkama kupljeno je dodatno vrijeme. Samo ove godine prevezli su 670 pacijenata, obavili više od 1700 medicinskih letova. Danas su iz baze na Krku uskočili stariji, zamjenski helikopteri - čiji resursi istječu u idućih 4 do 6 godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene