Obavijesti Video Pretražite Navigacija
gradonačelnik bježi od odgovora

Nakon priloga u Provjerenom: Počelo ekspresno uklanjanje ekološke bombe koja je prijetila srcu Zagreba

Golemo divlje smetlište usred Zagreba (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Golemo divlje smetlište usred Zagreba (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Golemo divlje smetlište usred Zagreba (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Golemo divlje smetlište usred Zagreba (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Golemo divlje smetlište usred Zagreba (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Golemo divlje smetlište usred Zagreba (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Golemo divlje smetlište usred Zagreba (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Iz Zagreba stiže priča o nevjerojatnoj nebrizi institucija o zdravlju građana i gradskom okolišu. Tek nakon što je Provjereno objavilo priču o golemom divljem odlagalištu otpada u zagrebačkom naselju Savica, reagirale su komunalne službe koje su problem dotad ignorirale.

Gradske službe godinama su žmirile pred problemom ovog golemog divljeg odlagališta usred grada, na području zaštićene prirode i u blizini vodocrpilišta koje napaja dio Zagreba.

Pročitajte i ovo Centar zatajio bolest posvojene djece - 9 donosi Provjereno Centar je majkama posvojenih dječaka prešutio stravičnu istinu, a onda ih dodatno šokirao: "Nisam vjerovala svojim ušima" Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

Tek nakon što je Provjereno počelo istraživati i objavilo priču o ovom problemu, progledale su i nadležne gradske službe i počele s uklanjanjem otpada, kažu nam iz ribolovnog društva u neposrednoj blizini divljeg odlagališta.

Strojevi se pojavili nakon priloga u Provjerenom

„Isti dan čim je procurila informacija da ide prilog vezano za odlagalište smeća ovdje na Savici, automatski su se pojavili strojevi i kamioni koji su počeli odvoziti smeće“, kaže Mario Pisk, dopredsjednik Športsko-ribolovnog društva Peščenica.

Zagrebački komunalci ignorirali su i prijave ribolovaca i nalog ministarstva zaštite okoliša. Tek su danas nakon što smo se i sami uvjerili da su počeli djelovati poslali odgovor.

„Očekuje se da će uklanjanje otpada započeti tijekom današnjeg dana. Po završetku sanacije, predmetno područje će se na primjeren način zaštititi, s ciljem sprečavanja ponovnog odlaganja otpada“, poručuju iz Grada Zagreba.

Bandić izbjegava odgovor

Kako je uopće mogao nastati divlji deponij ovakve veličine, pitali smo gradonačelnika koji i danas bježi od odgovora.

„Tamo ćemo na licu mjesta o tome“, izbjegavao je odgovor Bandić.

A deponij će posjetiti sutra. No takvih manjih i većih odlagališta ima još puno diljem grada, kažu iz Zelene akcije, ali i njihove se brojne prijave ignoriraju.

„Inspekcije ne rade svoj posao jer da rade svoj posao ovoga ne bi ni bilo ovdje. Kao da su svi umreženi, vjerujem da svi sve znaju i vjerujem da je dobar biznis u pitanju“ kaže Gordana Klarić iz Zelene akcije.

Ekipa Provjerenog snimila je one koji stanarima plaćaju da bi otpad istovarili kraj njihove kuće.

„Ako je on plaćao sto dvjesto kuna po kombiju, onda si možete računati koliko je tu po kamionu koji ima deset tona jer se zna da deset tona odlaganja otpada na Jakuševcu košta oko četiri tisuće kuna“, kaže Pisk.

A ovo je odlagalište, sudeći po snimci, primilo ne jedan nego stotine kamiona.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene