Pucnjava u školi u Teksasu (Foto: AFP)
Pucnjava u školi u Teksasu (Foto: AFP) Foto: Afp

Pucnjava u srednjoj školi u Teksasu u petak ponovno ukazuje na problem posjedovanja vatrenog oružja u SAD-u i njegove dostupnosti Amerikancima, a Bijela kuća traži "najbolje načine da se zaštite djeca širom zemlje".


Za pucanje u 20 osoba, od kojih je deset poginulo, Dimitrios Pagourtzis upotrijebio je oružje u legalnom posjedu svojega oca: revolver i pušku, vjerojatno sačmaricu.

Vezani članci Radovi na školama - 5 Obnova zagrebačkih škola počela pa stala: Bandić iza sebe ostavio i najskuplje plakate svoje vladavine, vrijedne milijun kuna U pucnjavi u Teksasu jedna osoba ubijena i četvero ranjenih - 1 Nastavlja se crni niz u Americi: U još jednoj pucnjavi jedna osoba ubijena, a četvero je ranjenih

Sedamnaestogodišnji učenik otvorio je vatru u trenutku početka nastave u školi u Santa Feu koju je pohađao.

Očekivano, republikanski guverner Teksasa Greg Abbott potom je više naglašavao potrebu borbe protiv problema s mentalnim zdravljem i oružane zaštite škola nego potrebu za ograničenjem posjedovanja smrtonosnog oružja.

Velika konzervativna savezna država na jugu SAD-a ima najlabavije zakone po tom pitanju u zemlji. Još su više ublaženi 2015.

Nikakva se posebna dozvola ne zahtijeva za kupnju vatrenog oružja već s 18 godina, uključujući poluautomatsku pušku.

Naprotiv, paradoksalno, treba navršiti 21 godinu da bi se kupilo ručno oružje.

Zakon dopušta nošenje puške ili karabina na vidljiv način, osim na mjestima gdje se to izričito zabranjuje.

Dozvola koju ima više od milijun Teksašana

Nošenje ručnog oružja zahtijeva dozvolu koju je dobilo već više od milijun Teksašana.

U Teksasu je National Rifle Association, prvi američki lobi oružja, održao godišnju konvenciju početkom mjeseca.

Ugostili su predsjednika Donalda Trumpa koji je iznio svoju podršku organizaciji nakon što je ista financijski podržala njegovu predsjedničku kampanju 2016.

Bilo među republikancima ili demokratima, pitanje ozakonjenja oružja nije bilo doista tema rasprava na predizborima u ožujku.

Bijela kuća traži "najbolje načine za zaštitu djece"

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders izjavila je u petak da Trumpova administracija nastavlja s traženjem "najboljih načina da se zaštite djeca širom zemlje" nakon pucnjave u srednjoj školi u Santa Feu, prenosi Reuters.

Sanders je kazala da je "aktivirano" povjerenstvo za sigurnost u školama koje je Trump osnovao nakon pucnjave u srednjoj školi u Parklandu na Floridi u veljači te da će se članovi povjerenstva sastati idući tjedan. (Hina)