Nakon što je olujno jugo pogodilo Jadran, u večernjim satima snažno nevrijeme praćeno jakom tučom sručilo se i na Zagreb.

Galerija


Izražena južina najava je brze promjene vremena i fronte koja će večeras i noćas zahvatiti naše krajeve, a već do jutra većim dijelom i odmaknuti dalje na istok. Pri tom, važno je naglasiti da uz pljuskove praćene grmljavinom noćas lokalno može biti obilnije kiše i izraženijeg nevremena: na sjevernom i srednjem Jadranu, u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije. Tu bi tijekom noći moglo pasti i do 80 litara kiše po četvornom metru.

Vezani članci Poplava u Splitu Potop u Dalmaciji: U Splitu nije ovoliko palo kiše od 1975. godine, vučna služba izvlačila automobile iz poplave Marko Balen i stanje na cestama zbog snijega Snježne padaline uzrokovale probleme: "Nevrijeme će se kroz noć pojačavati, očekuje se i do 30 centimetara novog snijega"

Hladna fronta prijeći će  preko zemlje, a ispred nje nam još uvijek pritječe vlažan i izrazito topao zrak. Uz jak vjetar i jako smicanje i zakretanje zračnih struja, stvara se recept za jake oluje, na Jadranu pijavice, a potencijalno i tuču. Sve skupa do jutra će ipak odmaknuti dalje.

Ostaci tog sistema kišu će donijeti još tek ponegdje na istok i na jug zemlje, mada će generalno u većini krajeva ujutro već biti mirnije i vrlo vjerojatno sunčano. Na sjevernom Jadranu jedino, oko Rijeke uglavnom još uvijek malo više oblaka. Ovo jako i olujno jugo će popustiti, na sjevernom Jadranu će puhati jugozapadnjak, a u Dalmaciji nakon prolaska fronte ujutro mjestimice i bura. Jutarnja temperatura, na kopnu 10 do 12 stupnjeva, na moru 16 do 21.

Ni idućih dana vrijeme neće biti posve stabilno. Uglavnom djelomice sunčano: u ponedjeljak uz više oblaka i malo kiše u gorju, dok u srijedu pljuskova i grmljavine može biti posvuda. Najviše sunčana vremena očekujemo u utorak. Puhat će jugozapadnjak, a temperatura se neće značajnije mijenjati. Bit će oko 20 stupnjeva, početkom tjedna možda malo viša.

I na Jadranu će se zadržati promjenjivo u prvoj polovici idućeg tjedna. U utorak suho i uz sunčane prozore, no kiše i pljuskova može biti i u ponedjeljak i vrlo vjerojatno u srijedu. I dalje vrijeme po jugu, samo će prolazno u utorak zapuhati sjeverozapadnjak. Temperatura, i na moru za sad bez promjene.