Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi slučaj zlostavljanja na Internetu. Nakon što su ruglu i sramoćenju izvrgnute djevojke iz Vinkovaca - na Facebooku se pojavila nova stranica. Na njoj su prikazane razgolićene maloljetnice iz Varaždina i okolice. Psiholozi upozoravaju - kontrolirajte s kim se vaša djeca druže na internetu.


Nasilju na internetu očito nema kraja. Ovaj put na meti su se našle - djevojke iz okolice Varaždina. Nepoznat netko njihove razgolićene fotografije postavio je na facebook stranicu - nazivajući ih pogrdnim imenima i sramoteći ih. 'Ono što je najbitnije je, osim Facebooku, prijaviti bilo kakav čin koji se njima ne sviđa, stvara im neugodu ili misle da je to nasilje nad njima - reći roditeljima, reći osobi od povjerenja i definitivno - prijaviti policiji', kaže Sandra Tolić, koordinator Hrabrog telefona.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Gettyimages) ''Bila sam u njihovim raljama, ne daj Bože nikome... Nisam imala priliku dokazati da mogu brinuti o svojoj bebi. Moje dijete je živo, oštećenog zdravlja, ali živo" Djevojčica, ilustracija - 1 Koliko će još djece stradati dok se nešto konačno ne promijeni? Tragedija zlostavljane djevojčice podsjetila na slične zastrašujuće slučajeve u Hrvatskoj

Varaždinski slučaj policiji je prijavljen i još se istražuje. Riječ je o kaznenom djelu, za koje je moguća čak i kazna zatvora. Psiholozi upozoravaju - djecu od vrtićke dobi treba učiti - što smiju stavljati na internet. Ali i kontrolirati njihovo ponašanje. Jer neke radnje mogu biti iznimno opasne.

RAZOTKRIVENI MONSTRUMI: Na internetu uživo prenosili seksualno iskorištavanje djece

Podaci su poražavajući - 92,3 posto djece ima Facebook profil. Dvoje od troje djece otvori profil prije 13. godine. Jedno od petero djece razgovara s roditeljima o pravilima zaštite na Facebooku. 'Ako mi kontroliramo s kime nam se dijete druži u školi, s kim nam se druži u dvorištu, isto tako je potrebno kontrolirati s kime nam se dijete druži preko interneta i preko Faceboooka', kaže dr. Ljiljana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece.

Struka zato apelira - pazite što stavljate na internet, pogotovo na Facebook. Jer prije nego što ste nešto obrisali, tko zna koliko je puta netko već spremio vašu fotografiju i može ju u bilo kojem trenutku ponovno postaviti na internet.

I zato što god objavljujete prvo dobro razmislite - kakve će to imati posljedice.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook