Sve više ljudi okreće se zanimljivim poljoprivrednim kulturama. U malenom slavonskom mjestu Uljanik niknula je plantaža sibirske borovnice. Posao su pokrenuli supružnici koji se do sada nisu bavili poljoprivredom, i ide im sjajno.


Maleni plod za veliki posao - Sibirska borovnica uzgaja se u Uljaniku nedaleko od Garešnice, i to na najvećoj plantaži ove kulture u cijeloj Europi. Posao je, uz pomoć supruga, pokrenula inženjerka građevine Davorka Savić. U struci, kaže nam, nije išlo, pa se bacila u poljoprivredno-poduzetničke vode.

Vezani članci Rast poljoprivredne proizvodnje u 2020. - 5 Nije sve tako sivo: U COVID-godini zabilježen najveći rast domaće proizvodnje u posljednjih 13 godina Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Ministrica poljoprivrede u posjetu Slavoniji malo se zbunila: "Na inicijativu Dubrovačko-neret... Vukovarsko-srijemske, oprostite"

"Imamo zasađeno sedam hektara, ukupno 18 tisuća i 500 grmova. Očekujemo da će nam se ovaj posao isplatiti i to višestruko", rekla je Davorka.

Bude li sve išlo po planu, ova jednostavna, a zahvalna kultura mogla bi im donijeti milijune. U projekt su uložili svoj novac, a 30 tisuća eura povukli su iz EU fondova, te zaposlili osmero radnika. "Imam kuću tu preko puta, jako mi je blizu, imam djecu malu, tako da jako mi puno znači", rekla je jedna od radnica.

Voće budućnosti

Sibirsku borovnicu nazivaju i voćem budućnosti. Nije zahtjevna za uzgoj, a daje jako puno. Sadnice preživljavaju temperature i do minus 40 stupnjeva Celzijevih, a nakon što njen maleni plod uberete, od njega možete napraviti bilo što – od sokova, rakije, džemova, vina, pa sve do sladoleda."

"Ove godine preradit ćemo bobice u sok, a sljedeće godine planiramo džem. na našem tržištu se cijena kreće od 80 do 120 kuna po kilogramu u maloprodaji", objasnila je Davorka te dodala kako su ove borovnice bogate "antioksidansom, i dobre su kao preventiva protiv povišenog krvnog tlaka, protiv viroza, za one koji imaju manjak željeza u krvi."

Za sibirske borovnice iz Uljanika već se čulo i u inozemstvu. Prva isporuka uskoro kreće za Nizozemsku

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr