Najčasniji popis, kako ga je nazvao bivši ministar Predrag Matić, više nije dostupan javnosti. Pola desetljeća od javne objave, HDZ-ova Vlada odlučila je povući odluku Kukuriku koalicije.

Galerija


Registar branitelja od sada se zove službena evidencija i bit će dostupan samo službenim tijelima vlasti.

Vezani članci Tomo Medved, ministar branitelja Medved o zabrani 'Za dom spremni': "Dovoljne su preporuke Vijeća..." Novi braniteljski centri (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatska dobiva veteranske centre za branitelje: Doznajemo koliko će stajati i kako će izgledati

Registar hrvatskih branitelja je registar imena za vječnost, a ta vječnost trajala je ravno pet godina. Iako na stranicama ministarstva i dalje stoji poveznica, Registar branitelja više nije dostupan.

„Nije se u funkcionalnom segmentu reguliranja statusnih i materijalnih pitanja odgovorilo na ono što stvarnost nalaže, odnosno ono što potrebe nalažu“, poručuje ministar branitelja Tomo Medved.

S druge strane, bivši ministar Matić, za čijeg je mandata registar objavljen uvjeren je kako je svrha ipak bila ispunjena.

„Mi smo u radu ministarstva imali samo dobre stvari prilikom dodjele stambenih kredita ili stanova, prilikom stipendiranja djece hrvatskih branitelja. Dakle to je bio jedan pomoćni alat s kojim smo mi radili. Meni je žao. Ja nikad nisam upoznao nijednog branitelja koji je bio protiv objave tog registra“, kaže Matić.

No protivnika je bilo.

„Mislim da se ovim našim registrom služe sve obavještajne strukture, službe u ovom dijelu Europe, a pogotovo Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. I mislim da on kao takav se trebao već odavno ukinuti, jer on je samo nanio štetu hrvatskim braniteljima“, kaže Miljenko Kolobarić, zbor udruga veterana

Iako glavni razlog objave nije bila potraga za lažnim braniteljima, upravo se to najviše spominjalo u javnosti. U prve 3 godine zaprimljeno je gotovo 2,5 tisuće anonimnih prijava. Ministar Medved poručuje kako se istrage provode, a prijave i dalje zaprimaju, neovisno je li registar građanima dostupan ili ne.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr