Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POVRIJEDILI OSJEĆAJE GRAĐANA

Murganić se ispričala: "Definicija obitelji bila je nespretno složena, u novom prijedlogu neće je biti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, ispričala se zbog definicije obitelji koju je sadržavala prva verzija nacrta prijedloga Obiteljskog zakona te najavila da nova verzija uopće neće definirati obitelj.

"Odmah kada smo pustili na elektroničko savjetovanje prijedlog prijedloga Obiteljskog zakona, zaista je bila burna reakcija medija i građana. Definicija je zaista bila nespretno složena, manjkava. Izazvala je negativne osjećaje, imali smo dojam da smo zaista povrijedili, zaista nesvjesno i nenamjerno, velik broj naših građana", rekla je Nada Murganić novinarima uoči sjednice Vlade, dodajući da u novoj verziji nacrta zakonskog prijedloga definicije više neće ni biti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ottawa Ubojstvo šokiralo predgrađe: U kući pronađeno šest tijela, četvero su djeca Sabor - 4 Desnica nije zabrinuta Brojne reakcije na koaliciju ljevice i centra: "Vidjeli smo koji su im dometi"

"Da ne bismo došli opet u situaciju da nekoga u tom nabrajanju ispustimo ili povrijedimo bliži smo tome da je bolje ne imati definiciju, kao što je neke zemlje u svom obiteljskom nemaju. Raniji naši obiteljski zakon nije imao definiciju. Evo, popustili smo, ispustili smo zaista u dobroj vjeri", rekla je Murganić. 

Na novinarsko pitanje zar nije odmah vidjela da je definicija manjkava, Murganić je izbjegla izravno odgovoriti. "Definicije više nema. Mislim da je zaista korektno to što sam se ispričala. Žao mi je, promakne svakome. Ako ćemo opet samo pričati o definiciji, onda zaista ovaj zakon neće imati budućnost", rekla je Murganić.

Na pitanje Postoji još puno odredbi kojima će se u javnosti raspravljali kada budemo predstavljali prijedlog nacrta. Vjerujem da ćemo onda imati i mjesto, ne na ulici, i priliku da prođemo sve točke i sve članke koji će vas zanimati.

Novinare je zanimalo i vjeruje li ministrica da će se ustavna definicija braka uskoro proširiti, za što se zalaže novi ustavni sudac Goran Selanec, na što je ona rekla da će "pustiti da definiciju braka svatko doživljava onako kako ju živi". Naknadno su iz ministričina ureda javili da je Murganić krivo shvatila pitanje te da je mislila kako se radi o pitanju o Obiteljskom zakonu.

Medved: Bez novih zapošljavanja ne možemo funkcionirati

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uoči sjednice Vlade novinarima je komentirao najavu zapošljavanja novih 50 djelatnika u tom Ministarstvu do kraja godine, rekavši da po uredbi o ustroju Ministarstvo hrvatskih branitelja ima 257 radnih mjesta, od čega je popunjeno 165 mjesta, pa više nije moguće funkcionirati na dosadašnji način.

"Imamo suglasnosti Ministarstva financija i Ministarstva uprave. Radi se o programu koji je planiran cijelu ovu godinu i sad smo u okviru zakonskih postupanja raspisali natječaj za popunu stručnog osoblja", rekao je Medved, dodajući da je Ministarstvo hrvatskih branitelja u protekloj godini rješavalo 41.000 upravnih predmeta pa bez novog osoblja ne mogu normalno funkcionirati i realizirati sve planirane aktivnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene