Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gošća Dnevnika Nove TV

Pravobraniteljica za djecu o nacrtu Obiteljskog zakona: "Definicije obitelji uopće ne bi trebalo biti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon objave nacrta novog Obiteljskog zakona puno pitanja vjerojatno u svakoj obitelji. Nacrt Zakona i njegovo povlačenje iz javne rasprave prokomentirala pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Čini se kako je ministrica Nada Murganić popustila pod pritiscima nezadovoljne javnosti i povukla Zakon iz procedure. Što mislite koji je razlog povlačenja Zakona iz javne rasprave - premijerov ukor ili nezadovoljstvo javnosti?

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Ne znate trebate li prijaviti porez na dohodak? Stručnjaci su izračunali kako roditelji mogu ostvariti maksimalan povrat poreza! Slika nije dostupna ''u određenom razdoblju'' Ministarstvo obitelji bez odgovora na pitanje kada će se delimitirati rodiljne naknade

"Premijer nije ulazio u sadržaj, niti bi bio osobito kompetentan procjenjivati sadržaj. U nekim drugim primjerima premijer je bio upoznat sa sadržajem nekih propisa pa je Vlada ipak donijela odluku da prođu neki zakoni koji su posve u neskladu s njihovim smislom. Dakle, nije to. Ovaj prijedlog je nakon samo jedan dan povučen zbog prvih, jako loših kritika. Ja bih rekla da je to samo početak. Manje-više se razgovara uglavnom samo o jednoj odredbi, no nažalost, ima ih puno lošijih. Ja se bojim da je ova odredba zapravo svojevrstan mamac da se raspravlja samo o njoj dok mnoge druge stvari vezano za zaštitu prava djece zapravo nisu dobro regulirane".

Koja je po Vama definicija obitelji?

"Definicija obitelji u suvremenim komparativnim zakonodavstvima u pravilu uopće nema u zakonodavstvu, jer je obitelj nešto što se zapravo s vremenom mijenja. Regulacija uopće nije uobičajena, ali kad se to već radi onda ova definicija očito nije dobra. Ona je diskriminirajuća, retrogradna, ona ne obuhvaća mnoge subjekte koji bi u nju trebali ući i nije u skladu sa suvremenim obiteljsko-pravnim rješenjima".

Što bi trebala sadržavati definicija obitelji?

"Ja osobno mislim da definicije uopće ne bi trebalo biti, da je to najbolji načn. Međutim, ako me pitate što u njoj nedostaje to su sasvim sigurno i izvanbračne zajednice i istospolne zajednice u skladu s nekim drugim zakonima. Moje stručno mišljenje je da definicije obitelji u obiteljskom zakonodavstvu uopće nema. A ovim se definiranjem, ja bih rekla, pokušalo na neki način pribižiti nekim težnjama koje ovaj Zakon pokazuje - da se zapravo favorizira brak, prije nego djeca, i da se u mnogim odredbama više štiti institucija braka kao takvog nego pravni položaj djece. Što je loše".

Dakle, ovaj Zakon ne štiti dovoljno djecu u odnosu na postojeći?

"Ne, on je u odnosu na postojeći Zakon korak unazad. On u ovom svom prijedlogu sadrži neke odredbe koje su po mojem sudu vrlo upitne ustavnosti, odnosno predstavljaju diskriminaciju djece postatusu njihovih roditelja, tj. po činjenici jesu li roditelji u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici. Ja vas moram podsjetiti da smo mi od 70-ih godina u Hrvatsku uveli jednakost bračne i izvanbračne djece. Time smo se ponosili kao velikim civilizacijskim dostignućem, a sad se vraćamo u poslijeratno vrijeme. Mislim na 2. Svjetski rat nažalost".

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene