Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trajat će 2 tjedna

Stigle nove mjere: Manje ljudi na svadbama i pogrebima, sport bez navijača, nema prodaje alkohola nakon ponoći...

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove mjere za borbu protiv koronavirusa. Zabranjena su javna okupljanja više od 50 ljudi, a na svadbama i pogrebima može biti pristuno najviše 30 osoba. Nakon ponoći se neće moći kupiti alkohol. Ministar zdravstva Vili Beroš je otkrio i da se mobilizira zagrebačka Arena za prihvat oboljelih.

Nacionalni stožer civilne zaštite nakon sastanka s predstavnicima Vlade donio je nove mjere.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Korona ne posustaje Što će reći? Najavljuju se nove mjere i strože kontrole, Nacionalni stožer nakon najgoreg tjedna od početka epidemije održava konferenciju za medije Slika nije dostupna Dvostruka mjerila Domovinski pokret traži trenutno razrješenje Krunoslava Capaka: "Nastavlja sablažnjavati hrvatsku javnost selektivnim tumačenjem uputa Nacionalnog stožera"

Načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović objavio je da one na snagu stupaju od ponedjeljka u ponoć.

Najveći su problem okupljanja. ''Želim naglasiti da donosimo odredbu kojom je propisana stroga mjera fizičkog distanciranja koja nalaže izbjegavanje bliskog kontakta od 2 metra u zatvorenom i jedan i pol metar na otvorenom prostoru'', otkrio je Božinović.

Zabranjena su sva javna okupljanja na kojima je više od 50 osoba na jednom mjestu.

Nema alkohola nakon ponoći

Na svadbama može biti prisutno najviše 30 ljudi, kao i na pogrebima. ''Na ostalim privatnim svečanostima i okupljanjima može biti prisutno najviše 15 osoba'', otkrio je Božinović.

Od ponoći do 6 ujutro zabranjena je prodaja alkoholnih pića, a na svim sportskim događanjima je zabranjena publika.

Javna događanja, okupljanja i svečanosti mogu trajati najdulje do 22 sata, a iznimka su svadbe koje mogu trajati do ponoći. Okupljanja i svečanosti u ugostiteljskim objektima mogu trajati najdulje do kraja radnog vremena utvrđenog odlukom Stožera.

Sve ove mjere na snazi će biti 14 dana.

Rad od kuće gdje god je moguće

Božinović je istaknuo i da su poslodavci obvezni zabraniti dolazak na posao zaposlenicima koji imaju povišenu temperaturu i smetnje u dišnim organima.

Preporučuje se smanjiti fizički kontakt kad god je moguće, što znači uvođenje rada od kuće kad je moguće, kliznog radnog vremena i rada u smjenama.

''Mi mislimo da su ove mjere dobro pripremljene. Vidite i sami da se uvode različite mjere po Europi, ali u ovom trenutku, pa i tamo gdje su one najstriktnije, jednostavno rezultati nisu sukladni onome što se očekivalo. Mislim da su ovo vrlo ozbiljne mjere, dosta stroge'', odgovorio je Božinović na pitanje jesu li hrvatske mjere preblage u odnosu na mjere nekih drugih europskih država.

Capak: Imamo mikrožarišta

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao da, s obzirom na porast broja zaraženih, Hrvatska nije otok jer je epidemiološka situacija loša i u susjedstvu te drugim europskim zemljama.

''U čitavoj Europi i svijetu raste broj novooboljelih. Kako u zadnje vrijeme imamo stalno obaranje rekorda, tako nam je incidencija visoka. Tako nam je trenutačno na 100.000 stanovnika incidencija 399'', otkrio je Capak. 

Dodao je da se ne može izdvojiti jedno žarište. ''U cijeloj zemlji imamo brojna mikrožarišta'', rekao je.

Capak je komentirao i problem hvatanja kontakata zaraženih osoba. Podsjetio je da su zaposlene i osobe iz medicinskih drugih struka koje epidemiolozima pomažu u evidentiranju kontakata zaraženih osoba, kao i studenti.

''Od prekjučer smo svima koji se testiraju počeli dijeliti anketu koji ispunjavaju dok čekaju rezultate kako bi nam pmogli u evidentiranju kontakata'', kaže Capak. Dodaje da se zasad neće skraćivati vrijeme određeno za samoizolaciju, no o tome ćemo se ponovno raspravljati.

Mobilizira se Arena

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je stanje u zdravstvenom sustavu. Kazao je da je zdravstveni sustav osnovni izazov, kao i njegovo moguće preopterećenje.

''Odredili smo prioritete. Večeras je sastanak ekspertne skupine Kriznog stožera. Sada je red na činjenici da ćemo aktivirati planove od ranije kako bi se dodatno povećali smještajni kapaciteti. Donijeli smo odluku o mobilizacije zagrebačke Arene kao tercijarnom centru'', otkrio je Beroš. Božinović je otkrio da će se odluku od mobilizaciji Arene donijeti u ponedjeljak.

''U Areni će biti smješteni pacijenti s blažom kliničkom slikom'', otkrio je Beroš i dodao da zasad ne može govoriti o točnom broju kreveta koji će biti smješteni u Areni.

''Vlro brzo je moguće postaviti kapacitet do 1000 kreveta, ali ako bude trebalo možemo i znatno više'', poručio je.

Sve više teško oboljelih

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' u Zagrebu, otkrila je da je, što se tiče kliničke slike oboljelih, situacija teža nego što je bila na ljeto.

''Ima puno teško oboljelih'', rekla je i dodala da su među oboljelima i mlađe osobe. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene