Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa od popuštanja?

Ministar Beroš nakon sastanka Znanstvenog savjeta: "Mjere nisu bile glavna tema, nego novi soj potvrđen u Hrvatskoj. Mjere nećemo pooštravati"

Znanstveni savjet Vlade Republike Hrvatske okupio se u 14 sati. Sastanak u Banskim dvorima vodii je premijer Andrej Plenković. Očekivalo se da se donese odluka o popuštanju mjera od 15. veljače, do kada su na snazi postojeće mjere.

"Mjere nisu bile glavna tema razgovora, bili smo fokusirani na prisutnost novog soja koronavirusa u Hrvatskoj i svojevrsnoj opasnosti koju on predstavlja. Treba biti na oprezu", rekao je uvodno ministar zdravstva Vili Beroš izašavši pred novinare nakon sastanka. 

Kazao je i kako se na Savjetu razgovaralo o serološkim istraživanjima koja su već počela, ali i o cjepivu.

"Svi naglašavaju da se treba cijepiti onim cjepivom koje je raspoloživo, sva tri su sigurna i sprečavaju teže oblike bolesti i smrt. To nam je i najvažnije", rekao je ministar. 

Upitan hoće li biti ublažavanja postojećih epidemioloških mjera, Beroš kaže kako na to pitanje nema jednoznačnog odgovora i da će se o tome još razgovarati. 

"Ono s čim se svi slažemo je da mjere nećemo pooštravati", poručio je. 

Na pitanje o cijepljenju preko reda, vezano za slučaj zagrebačkog rektora Borasa koji je cjepivo protiv koronavirusa dobio slučajno se našavši kod stomatologa, Beroš je kazao da cijepljenje preko reda osuđuje i da cjepivo treba osigurati najugroženijima.

"Ako je takvih slučajeva bilo još, a to ćemo istražiti, to nije poremetilo plan cijepljenja. Ono zasada ide prilično dobro, zapravo, neočekivano dobro", rekao je Beroš. 

Pod povećalom mjere za ugostiteljske objekte i teretane

Znanstveni savjet, struka na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem razgovarala o popuštanju mjera za sprječavanje širenja koronavirusa koje je najavljeno za idući ponedjeljak, 15. veljače te o dinamici i načinu cijepljenja u Hrvatskoj. Još nije poznato koje bi mjere Vlada mogla ublažiti, no pod povećalom su posebno mjere koje su na snazi za ugostiteljske objekte i teretane te fitness-centre.

Poduzetnici koji nisu u mogućnosti raditi zbog postojećih mjera prošlog su tjedna održali veliki prosvjed u Zagrebu, u organizaciji Udruge Glas poduzetnika, na kojem su istaknuli da ih postojeće mjere diskriminiraju. Nakon svega Dražen Oreščanin, jedan od čelnika udruge, istaknuo je kako više ''ne očekuju ništa''.

Pročitajte i ovo Stopa zaraženih koronavirusom po županijama Ovisno o epidemiološkim rezultatima Hoće li se mjere popuštati po županijama? Jedna od njih je već sada na samom pragu zelene zone

Poduzetnici su nezadovoljni dvostrukim kriterijima koje pred njih postavlja Stožer, uključujući činjenicu da je, na primjer, kava za van dopuštena gotovo posvuda, a njima nije.

Epidemiološka situacija sve bolja

Kako je epidemiološka situacija u Hrvatskoj iz dana u dan ipak sve bolja, očekivalo se popuštanje mjera od 15. veljače. No najnovije otkriće o pojavi britanskog soja virusa u Hrvatskoj moglo bi utjecati na odluke savjeta. Naime, prema dosadašnjim spoznajama, taj je soj virusa skloniji bržem širenju.

Šefica Infektivne klinike Alemka Markotić komentirala je pojavu britanskog soja koronavirusa u Hrvatskoj.

"Kolege iz HZJZ-a su javili kako imaju preliminarne rezultate za 8 bolesnika, ali oni će o tome detaljnije izvijestiti javnost. Ovo što smo našli nije nikakvo iznenađenje", kazala je.

Pročitajte i ovo Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a NEDOSTAJE IM DRUŽENJE Epidemiologinja o sve češćim slučajevima masovnog okupljanja mladih: ''Očekuje se od političara - osobito od njih - da budu primjer građanima"

Proteklog su se vikenda i mladi na neki način usprotivili mjerama organizirajući masovna okupljanja na otvorenom diljem zemlje. Policija je izašla na intervencije, ali su istaknuli kako nije bilo kršenja mjera na tim okupljanjima.

Uglavnom, u javnosti sve više jača bunt zbog mjera, točnije zbog toga što po svemu sudeći nisu jednake za sve, što gotovo svakodnevno možemo vidjeti na raznim primjerima.

Podsjetimo, Hrvatska je trenutačno među pet zemalja Europske unije s najnižom incidencijom zaraze koronavirusom, što je potvrdio epidemiolog Bernard Kaić

“Brojevi novozaraženih padaju. Postupno pada i udio pozitivnih među testiranima što ukazuje na povoljno kretanje. Naša je 14-dnevna incidencija 146 na sto tisuća. To nas smješta među zemlje s nižom incidencijom, samo četiri zemlje u EU imaju manju incidenciju od nas'', rekao je na konferenciji Nacionalnog stožera.

Ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio je, ''da virus ne poznaje granice i da dobre epidemiološke brojke nisu garancija. Naš dosadašnji oprez stvorio je dobru bazu za balansiranje mjerama''. 

"Pojava nove varijante je određena prijetnja. Kolika? To ćemo tek vidjeti'', rekao je ministar dajući naslutiti da bi pojava novog soja virusa u Hrvatskoj mogla utjecati na donošenje odluka o mjerama. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene