Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jadranski naftovod - JANAF d. d. priopćio je kako je prilikom iskopa za polaganje elektroenergetskih instalacija na Terminalu Žitnjak, oštećen cjevovod u kojemu je bila sumporna kiselina te da je curenje zaustavljeno, a sanaciju provodi ovlaštena tvrtka.


Radove iskopa je izvodio vanjski izvođač. U oštećenom cjevovodu bila je 48-postotna sumporna kiselina, a brzom reakcijom manipulativnog osoblja curenje je zaustavljeno, navodi JANAF u kratkom priopćenju.

Vezani članci Naftovod za Slovačku i Mađarsku Nesuglasice zbog nafte: Mađari žele dobiti jeftiniji transport preko JANAF-a Afera Janaf - 5 Novi detalji afere Janaf: Odbijeno je izdvajanje tajnih istražnih snimki, optuženi najavili žalbu

>> Zagreb: Pokušava li Janaf prikriti curenje 130 000 litara nafte

U iskop je iz oštećenog cjevovoda isteklo 13,5 kubičnih metara kiseline, koja je neutralizirana vapnom i inhibitorima te se prikuplja zajedno s onečišćenim tlom i zbrinjava sukladno propisima. Sanaciju provodi ovlaštena tvrtka, kažu u JANAF-u.

Podsjetimo, u srpnju je u skladištu Janafa na Žitnjaku iscurilo 130.000 litara eurodizela. Tada su cijevi krivo spojene i dva i pol vagona nafte je iscurilo u polje. Tad su u Janafu tvrdili da nema nikakve opasnosti za okoliš te da je problem uzrokovao ventil koji su već sanirali prije nekoliko dana.(A.V./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju