Obavijesti Video Pretražite Navigacija
jaka kiša i olujno jugo

FOTO/VIDEO Velika poplava na području Zadra: Zabilježen najjači udar juga - 98 kilometara na sat

Aktualno Galerija Poplava - 3 Poplava - 3 Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite Poplava - 4 Poplava - 4 Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite Poplava - 2 Poplava - 2 Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite Poplava - 1 Poplava - 1 Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite +12 U Ninu se izlila riječica - 3 Galerija 1/17 >>
Tijekom noći na području Zadra je padala obilna kiša, 164 litre po četvornom metru. Poplavljeni su gotovo svi dijelovi Zadra, a olujno jugo odsjeklo je od kopna većinu otoka. U Ninu se izlila riječica Jaruga.

"Nevrijeme praćeno jakom grmljavinom počelo je u nedjelju oko 20 sati i trajalo do ponedjeljka rano ujutro. Na zadarskom je području palo kiše kao u pola Hrvatske, a jučer nakon 14 sati zabilježen je najjači udar juga - 25,5 metara u sekundi, što odgovara brzini od oko 98 kilometara na sat", rekao je Hini voditelj Meteorološke postaje u Zadru Anđelko Vidović.

Poplavljeni su gotovo svi dijelovi Zadra, najviše zapadni dio grada, a vatrogasci su imali 21 intervenciju tijekom noći i 12 u jutarnjim satima.

"Najviše je bilo ispumpavanja podruma, garaža i prizemnih stambenih prostora, automobili su ostali u vodi, a intervencije smo imali u Zadru, Kožinu, Diklu i Petrčanima, na otoku Ugljanu, u Ninu i Ražancu", rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić.

U Ninu se izlila riječica - 11 Ilustracija Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić "Mali Rusi" Vučić: "Srbija se naoružava da razni patuljci ne bi umislili da joj ponovo mogu otimati teritorij"

Istaknuo je da je zbog velikog broja intervencija angažirana i Državna intervencijska postrojba Zadar kao ispomoć vatrogascima Javne vatrogasne postrojbe Zadar, a u ostalim dijelovima županije intervenirala su dobrovoljna vatrogasna društva.

Još uvijek je u prekidu trajektna linija Biograd – Tkon na otoku Pašmanu, a putnici i vozila preusmjeravaju se na liniju Zadar (Gaženica) – Preko na otoku Ugljanu.

U Ninu se izlila riječica Jaruga

"Rijeka Jaruga se opet izlila preko mosta i poplavila možda kao i 2017. cestu. Oko 2 sata noćas obaviješteni su 112 i policija da zatvore cestu od mosta na jaruzi do Cromarisa. Voda se ektremno dizala i plavila okolna područja", rekao je Dalibor Lovrić iz Nina, koji je čitavu noć snimao situaciju, za Morski.hr.

Oglasilo se Ravnateljstvo civilne zaštite

Ravnateljstvo civilne zaštite objavila je informacije o intervencijama i šteti na području tri županije - Zadarske, Primorsko-goranske i Šibensko-kninske.

Miljašić Jaruga se povlači

Zbog obilnih padalina koje su sinoć, 10. ožujka oko 22:30 sati zahvatile područje Zadra došlo je do plavljenja podruma kuća, garaža, stanova i dvorišta na području mjesta Diklo, Kožino, Petrčane i Krneze. Oko 03:00 sata došlo je do izlijevanja potoka Ričina u Zadru koji je prijetio dvjema kućama i Miljašić Jaruge u Ninu, gdje je pod vodom cesta od Nina prema Vrsima, a poplavljena je i jedna kuća. Županijski centar 112 Zadar zaprimio je 15-ak dojava građana o kojima je odmah obavijestio žurne službe. Aktiviran je Stožer civilne zaštite Grada Nina. Prema informacijama dobivenim u jutarnjim satima situacija se popravlja, kiša prestaje padati, Miljašić Jaruga se povlači te nije bilo novih dojava o plavljenju objekata uz Ričinu u Zadru. Na terenu su djelatnici Službe civilne zaštite Zadar, djelatnici Hrvatskih voda i licencirane tvrtke za radove obrane od poplava kao i pripadnici civilne zaštite i vatrogasnih postrojbi. U idućim satima obavljat će se prepumpavanje poplavljenih voda s ugroženih područja te uklanjanje naplavina za omogućavanje prihvata i protočnosti novih vodnih valova Miljašić Jaruge.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nedostaje radnika Ova gradska firma traži brojne radnike: Pogledajte plaće koje nude

Srušena stabla na cesti, Matulji bili bez struje

Uslijed olujnog južnog vjetra i naleta jakih oborina na području Primorsko-goranske županije, jučer 10. ožujka, Županijski centar 112 Rijeka zabilježio je desetak poziva građana vezano uz srušeno stablo na prometnici u Malom Lošinju te polomljenog telefonskog stupa u naselju Kastav. U naselju Matulji došlo je do kratkotrajnog nestanka električne energije. Uslijed velikih količina vode na kolniku dolazilo je do privremenih ograničenja brzine na dionicama autoceste A6 Rijeka-Zagreb. Na nekim županijskim prometnicama, granje i ponegdje bujice vode na kolnicima usporavali su promet. U prekidu su bile sve trajektne, katamaranske i brodske linije na području kvarnerskog akvatorija, osim trajektne linije Valbiska (Krk) - Merag (Cres). Nakon 23 sata, vjetar praćen naletima kiše počeo se smirivati i cestovni i pomorski promet se normalizirao.

Oštećeno vozilo

Županijski centar 112 Šibenik zaprimio je 10. ožujka u popodnevnim satima, dvije dojave o padu grane i stabala u Šibeniku i Drnišu, kao posljedica jakog i olujnog juga na području Šibensko-kninske županije. U Šibeniku je grana stabla pala na vozilo što je prouzročilo materijalnu štetu. Na tehničkoj intervenciji bili su angažirani vatrogasci JVP Šibenik (8/3). U Drnišu je stablo palo na prometnicu, o čemu je obaviještena policija i cestarska služba koji su isto uklonili.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene