Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poseban nadzor

UVOĐENJE REDA U HRVATSKE LUKE Uvodi se jedinstvena lučka tarifa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uvodi se jedinstvena lučka tarifa u lukama otvorenim za javni promet županjskog i lokalnog značaja koja objedinjava lučke pristojbe i lučke naknade.

Vlada sa sjednice Saboru šalje prijedlog novog zakona o pomorskom dobru kojim se uređuje pitanje granica, zaštite, upravljanja, upotrebe i gospodarskog korištenja pomorskog dobra, kao i koncesije na pomorskom dobru, pojam i razvrstaj morskih luka, lučkog područja, lučkih djelatnosti i drugo.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin O HDZ-u i DP-u Grbin: "Nema boljeg ljepila od novca" Domovinski pokret do kuda će moći ići? Domovinski duh dolazi na vlast: Ovo je 10 stupova DP-a za preobrazbu Hrvatske

Predloženim zakonom tako se mijenja postupak za davanje koncesija na pomorskom dobru koje će moći izdavati Vlada, predstavničko tijelo lokalne samouprave te predstavničko tijelo velikoga grada. Uvodi se i institut koncesije na zahtjev te ukidaju koncesijska odobrenja, a uvode dozvole koje bi davalo predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave temeljem javnog natječaja na rok od četiri godine.

Treće otvaranje zadarske luke Gaženica i nova svađa Zagreba i Zadra

Vlada će 4,5 milijuna kuna dati Osijeku za suzbijanje najezde komaraca U jedinicama područne (regionalne) samouprave predviđeno je osnivanje jedne županijske lučke uprave, koja može imati ispostave, a velikim gradovima uvodi se pravo na osnivanje gradske lučke uprave.

Županijske lučke uprave morat će, prema prijedlogu, same obavljati lučke djelatnosti, dok bi se koncesija za obavljanje lučkih djelatnosti davala samo iznimno, i to isključivo za gradnju i gospodarsko korištenje novih objekata podgradnje i nadgradnje, prihvat i predaju svih vrsta otpada s pomorskih objekata i opskrbu plovnih objekata gorivom.

Uvela bi se i jedinstvena lučka tarifa u lukama otvorenim za javni promet županjskog i lokalnog značaja koja objedinjava lučke pristojbe i lučke naknade, a uveli bi se i lučki redari koji bi nadzirali provedbu lučkog reda u lukama otvorenim za javni promet.

Vlada smanjuje troškove likvidacije d.o.o.

Pred Vladom je usvojen i paket izmjena šest zakona kojima se žele stvoriti zakonski preduvjeti za smanjenje troškova likvidacije društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) kako bi se članove tih trgovačkih društava potaknulo da ne "izbjegavaju" donošenje odluke o prestanku poslovanja zbog toga što im je postupak likvidacije preskup.

Finance: Dokapitalizacija riječke Luke još ne ugrožava Koper

Riječ je o izmjenama izmjenama Zakona o trgovačkim društvima, Zakona o Sudskom registru, Zakona o uvođenju Europskog društva – Societas Europea (SE) i Europskog gospodarskog interesnog udruženja (EGIU), Zakona o uvođenju Europske zadruge – Societas Cooperativa Europaea (SCE), Zakona o sudskim pristojbama te Zakona o javnobilježničkim pristojbama.

Troškovi likvidacije društva prema propisima koji su trenutno na snazi iznose oko sedam tisuća kuna, što bi se predloženim izmjenama znatno smanjilo.

Tako primjerice ubuduće više ne bi postojala obveza objave likvidacije takvih društava u Narodnim novinama, što se zamjenjuje objavom na mrežnoj stranici sudskog registra za što bi pristojba iznosila 100 kuna.

'Skupe objave u Narodnim novinama silno opterećuju poduzetnike. Omogućujemo objavu svih oglasa na internet stranici, a neće koštati ništa', rekao je Miljenić.

Zakon o humanitarnoj pomoći

Ministrica Milanka Opačić rekla je da se Zakonom o humanitarnoj pomoći uvode kontrolne mehanizme za bolju kontrolu trošenja prikupljenih sredstava 'Ako građani iz svog džepa daju novac kako bi nekome pomogli, da je važno uvesti dodatne mehanizme zaštite za način na koji će te taj novac trošiti', rekla je Opačić.

Ministar Gordan Maras rekao je da je Hrvatska dobila zajamu u vrijednosti 20 milijuna eura od Svjetske banke za inovacije. 'Zajam za fond za inovativne poduzetnike je povoljan, kamata je 0,6%. Tvrtke traže takav kapital, sada ga neće morati tražiti u inozemstvu', rekao je Maras.

Minisitar gospodarstva Ivan Vrdoljak izvijestio je kako Vlada sudjeluje u dokapitalizaciji Podravke - Republika Hrvatska s 41 milijun kuna, HZMO s 44 milijuna kuna i Kapitalni fond s 24 milijuna kuna. (I.D. / Sa.Pu. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene