Obavijesti Video Pretražite Navigacija
studenti pronašli bolje poslove

Hrvatski Baywatch na mukama, nitko ne želi biti Mitch ili Pamela: Za tečajeve za spasilačke službe rekordno malo kandidata

Spasilac na plaži (Foto: Dnevnik.hr)
Spasilac na plaži (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tanja Marinković (Foto: Dnevnik.hr) Tanja Marinković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Spasilac pomaže unesrećenima na plaži (Foto: Dnevnik.hr) Spasilac pomaže unesrećenima na plaži (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Spasilac na plaži (Foto: Dnevnik.hr) Spasilac na plaži (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ante Benić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Tisuće kupača posljednjih dana spas od vrućina traže u moru.

No, uoči početka turističke sezone odvijala se prava drama jer se na tečajeve za spasilačke službe prijavilo rekordno malo kandidata.

Čini se da su studenti pronašli bolje plaćene poslove. Nedostatak radne snage ovog ljeta u Dalmaciji osjetile su i spasilačke službe. Studenata koje bi zanimao ovaj honorarni posao gotovo pa nije bilo.

"Kako svake godine raste broj plaža koje su pod nekakvim koncesijama, tako raste i potreba za sve više spasioca. Cijela jedna generacija spasioca koja je tu dugo godina radila u ovom trenu je otišla i sad ide smjena generacija", kaže Ante Benić, voditelj spasilačke službe Crvenog križa Split.

U Šibeniku je interes za osposobljavanje bio loš. U Zadru se tečaj zbog manjka kandidata nije ni održao.
Problem je manji jedino u Dubrovniku. Na jugu je zarada spasilaca ipak nešto viša.

"Satnice su od 25 do 40 kuna, to ovisi o koncesionarima. Mislim da je to jedan od, ali ne primaran razlog zbog kojeg su se ljudi prijavili", kaže Ivan Jurić, koordinator službe za spašavanje Dubrovnik.

Nisu sve situacije s kojima se spasioci susreču bezazlene pa oni tako sudjeluju i u akcijama spašavanja života.

Kupačima pružaju osjećaj sigurnosti

"Turisti i kupači su već započeli reanimaciju, ja sam se tu pridružio. Trajala je jedno dvije, tri, pet minuta. Nakon toga ona je uspjela doći do svijesti, iskašljala je vodu", prisjeća se jedne takve akcije spasialc Jure Vranić.

"Izvukao sam ga van i primijenio prvu pomoć dok nije došla Hitna te ga, tako eto, spasio", kaže spasilac Antonio Matić.

Njihovim radom zadovoljni su i kupači koji se osjećaju sigurnije u moru dok su oni u blizini. Samo prošle godine na našim plažama spašen je 21 ljudski život.

"Ja sam mislio da moram ići gore u kućicu, ali ipak su bili ljubazni i rekli da oni to rade na licu mjesta. Vrlo profesionalno, zahvaljujem se", kaže Nermin iz BiH.

Reporter Nove TV Ivan Kaštelan razgovarao je o problemu nedostaku spasioca s Tanjom Marinković iz Crvenog križa.

Koji je razlog lošeg odaziva ove godine?

Ove godine smo zabilježili malo manji odaziv, no ne toliko značajan što se tiče edukacije spasioca. Ima tu izuzetno puno razloga, jedan od njih je prisutni nedostatak radne snage u turizmu i drugi dio, što je smatram najbitniji, to tko je spreman prihvatiti odgovornost da postane spasilac. Svi kandidati koji žele pristupiti tečaju trebaju biti i psihičkik, ali i fizički spremni, odgovorni te spremni snositi posljedice ako ne obavljaju svoj posao kako treba.

Smatrate li da bi iduće godine više dnevnice spasiocima mogle spasiti ovu situaciju?

Koncesionari su ti koji zapošljavaju spasioce i oni određuju sve karakteristike svog koncesijskog područja od radnog vremena do satnice, naknade, opreme i slično. Mislim da će svatko od njih ići tamo gdje su bolji uvjeti, ali ne mora ni to biti garancija.

Nalazimo se na sredini godine. Jeste li imali neke ozbiljnije intervencije ove godine na hrvatskim kupalištima i plažama?

U pravilu na kraju sezone podvučemo crtu i znamo točne statistike, no možemo reći da smo u početku godine imali puno više utapanja, nego prošle godine.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr  Aktualno Plaže su pune ljepota koje oduzimaju dah, neke su čak i prirodne Prirodne ljepote (Foto: Instagam) Prirodne ljepote (Foto: Instagam) Foto: Instagam Prirodne ljepote (Foto: Instagam) - 29 Prirodne ljepote (Foto: Instagam) - 29 Foto: Instagam Prirodne ljepote (Foto: Instagam) - 28 Prirodne ljepote (Foto: Instagam) - 28 Foto: Instagam Prirodne ljepote (Foto: Instagam) - 27 Prirodne ljepote (Foto: Instagam) - 27 Foto: Instagam Prirodne ljepote (Foto: Instagam) - 26 Prirodne ljepote (Foto: Instagam) - 26 Foto: Instagam +25 Prirodne ljepote (Foto: Instagam) - 25 Sexy Plaže su pune ljepota koje oduzimaju dah, neke su čak i prirodne 1/31 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene