Blaženka Divjak (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Blaženka Divjak (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak donijela je Odluku o iznosu minimalne satnice za obavljanje studentskih poslova za 2019. godinu. Zbog povećanja minimalne plaće, od 1. siječnja 2019. godine minimalna naknada za studentski rad povećana je s dosadašnjih 21,50 kuna na 23,44 kune.


''Poboljšanje studentskoga standarda, kvalitete života i studiranja studenata stalna je briga Ministarstva. Zakonom o studentskim poslovima osigurali smo zaštitu studenata koji rade preko student-servisa, ali zaštitili i cijenu toga rada te je vezali uz minimalnu stanicu. Nadalje, omogućili smo da se ono što se prikupi kao naknada za posredovanje ulaže u poboljšanje kvalitete studentskoga života“, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja  Blaženka Divjak.

Vezani članci Branimir Mihalinec, Sanja Šprem, Andrej Plenković (Foto: Pixell) Sindikati poslali oštru poruku premijeru: "U ponedjeljak štrajka cijela Hrvatska. Za svaki idući dan odgovorna je Vlada" Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) Divjak: "Ne vidim razlog za veće školarine, rastrošnost Rektorata ne smije pasti na leđa studenata"

U Zakonu o obavljanju studentskih poslova navedeno je da ministar za svaku kalendarsku godinu donosi odluku o iznosu minimalne naknade, i to najkasnije u roku 15 dana nakon što Vlada Republike Hrvatske donese uredbu o visini minimalne plaće. Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj podijeli sa 160.

''Uz ulaganje u smještajne kapacitete za studente diljem Hrvatske, Ministarstvo je u posljednjih godinu dana značajno povećalo broj stipendija, pri čemu se posebno vodi briga o studentima koji dolaze iz lošijih socijalno-ekonomskih uvjeta te onima koji studiraju deficitarna zanimanja u STEM studijima. Podsjetimo, na godišnjoj razini dodjeljuje se oko 10.000 stipendija za studente nižega socijalno-ekonomskog statusa te oko 3400 stipendija za studiranje u STEM području'', priopćilo je Ministarstvo.

Kolege s Nove TV opraštaju se od legendarnog Milana Sijerkovića