Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Interes za početak suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu toliki je da među akreditiranim novinarima ima čak i onih iz Kine.


Dovođenje Ive Sanadera iz Remetinca na pripremna ročišta  odvijalo se pod velikim sigurnosnim mjerama, a sigurnosne procjene su i sada slične. Stručnjaci za sigurnost smatraju da za takav spektakl nema opravdanog razloga.

Vezani članci Milan Bandić na sudu - 1 Bandić i Pripuz pobjegli od novinara na sporedni izlaz suda, dosad su to mogli samo ovi ljudi Damir Polančec svjedoči na suđenju Ivi Sanaderu (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) - 5 Damir Polančec: "Hrvatska je mogla odbiti traženje MOL-a da preuzme upravljačka prava u Ini"

'Ima unutar zidina zatvora kalibara koji su puno teži kriminalci i za puno teža kaznena djela osuđeni tako da se ni za njih takve mjere ne poduzimaju. Ipak se poduzimaju mjere prema imenu, a ne nekom opravdanom razlogu', rekao je stručnjak za sigurnost Bono Marjanović.

'To je veliki događaj u Hrvatskoj'

Sanaderu će se suditi u Velikoj dvorani Županijskog suda. Petrač, Šlogar, Ademi, Norac, Glavaš tek su neki od optuženika koji su sjedili na stolici na kojoj će sjediti i bivši premijer. S lijeve strane tužiteljstvo, s desne obrana, iza leđa publika. Gotovo da ne postoji medij koji nije zatražio akreditaciju za praćenje suđenja od vodećih svjetski agencija i televizija. Među onima koji žele biti u dvorani je i dopisnik kineske novinske agencije.

'To je veliki događaj u Hrvatskoj pa kao stalni dopisnik moram pisati o tome. Ako ne pošaljem vijest to ne valja', rekao je Ma Zhen, dopisnik agencije Xinhua. Glasnogovornik suda kaže da će pokušati napraviti sve po najvišim standardima. Teško je udovoljiti svima jer u sudnici ima mjesta za 52 osobe, uključujući i medije. Neće biti izravnog prijenosa iz sudnice.

'Obzirom na situaciju i određene tehničke stvari koje su potrebne za praćenje suđenja od tog se odustalo', rekao je glasnogovornik Krešimir Devčić. Osim medija i građana u sudnici je rezervirano mjesto za Sanaderovu rodbinu i prijatelje. Još nije poznato jeli netko od njih zatražio dopuštenje da nazoči suđenju.