Obavijesti Video Pretražite Navigacija
važno je prijaviti

Na razgovoru za posao pitali iz koje je stranke i planira li roditi, pa tvrtka dobila 35.000 kuna kazne: "Žene, reagirajte, pasivnost je problem"

Ured, ilustracija
Ured, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Maja Lesar u listopadu je otišla na razgovor za posao u jednu tvrtku u Varaždinu gdje je, umjesto da odgovara na pitanja o svojim kvalifikacijama za mjesto asistentice direktora, bila upitana o stvarima iz privatnog života.

"Upitana sam za koga glasam, tko mi je otac i imam li djece te planiram li roditi", opisuje Lesar, koja je osobi s kojom je razgovarala zahvalila na vremenu, na pitanja, naravno, nije odgovorila, već je sve prijavila inspekciji jer je takav "razgovor za posao" prošla već dva puta.

Inspekcija je brzo reagirala, na njezinu prijavu odgovorili su već nakon pola sata, a tvrtka i odgovorna osoba zajedno su dobile kaznu od 35.000 kuna.

"Ja sam desničar, ali nemam ništa protiv ljevičara", kazala joj je odgovorna osoba na razgovoru za posao i pitala kojoj stranci pripada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna optužba za silovanje Zakazano novo ročište: Škaro se ne osjeća krivim, njegovi odvjetnici traže da se ispita žrtva

Pasivnost je problem: "Reagirajte"

"Žene ne reagiraju. Ja sam revoltirana išla probati. Na kraju se osjećaš kao budala. Ja sam plakala i povraćala kad sam izašla s tog razgovora", kazala nam je Lesar. Ističe kako iz razgovora sa ženama doznaje da su takve situacije postale uobičajene, a neke njezine poznanice svjedoče i o još gorem mobingu.

Pozvala je žene da ne budu pasivne jer je i pasivnost problem.

"Takve situacije treba prijaviti. Svaka županija i grad imaju inspektorat. Ja sam poslala e-mail, već nakon pola sata čula sam se s inspektorom i svaka mu čast, odlično je reagirao", ispričala je Lesar za DNEVNIK.hr te istaknula da to nije privatna tužba i da se ne treba bojati postupka ni birokracije, a nije potreban ni odvjetnik.

Nakon što utvrdi nepravilnosti, Inspekcija pokreće prekršajni postupak, a osoba koja je podnijela prijavu dobiva rješenje. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tijekom tri godine U Puli podignuta optužnica zbog mobinga: Vrijeđao i ponižavao podređene, jednoj zaposlenici i prijetio

Kaznu koju je dobila, tvrtka i direktor, uvjerena je, neće ni osjetiti, ali "barem su dobili po nosu", naglašava te dodaje kako žene moraju govoriti o ovakvim incidentima i prijavljivati ih kako više nijednom poslodavcu ne bi palo na pamet pitati takve stvari.

Na internetskim stranicama Državnog inspektorata detaljno je opisano kako Inspekciji rada možete prijaviti nepravilnosti. Prijavu možete podnijeti i anonimno, a ako odlučite inspektorima reći svoje ime i prezime, oni ga ne smiju otkrivati bez vašeg pisanog pristanka. Prijave se mogu podnijeti poštom, elektroničkom poštom, telefaksom, telefonom i osobno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene