Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠTO SVE POSJEDUJEMO

Kakvo je stanje u hrvatskim robnim zalihama? Ministar Ćorić objašnjava gdje je više od 270 kontejnera

Aktualno Galerija Kontejneri za pomoć Banovini - 1 Kontejneri za pomoć Banovini - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kontejneri za pomoć Banovini - 2 Kontejneri za pomoć Banovini - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kontejneri za pomoć Banovini - 3 Kontejneri za pomoć Banovini - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kontejneri za pomoć Banovini - 4 Galerija 1/4 >>
Zašto pomoć građana stiže prije pomoći države? Gdje su stambene kućice iz robnih zaliha korištene za vrijeme poplave u Gunji? Zbog čega je samo 21 dopremljena na područje Sisačko-moslavačke županije?

Ekipa Dnevnika Nove TV potražila je odgovore na sva ta pitanja i provjerili su stanje u 533 milijuna kuna vrijednim robnim zalihama.

Samo 21 kontejner iz državnih robnih zaliha dopremljen je na potresom pogođeno područje. Gdje je preostalih 277 koliko država posjeduje, ministar Tomislav Ćorić objašnjava: "201 je u uporabi pri bolnicama, odnosno domovima zdravlja za potrebe testiranja COVID-a, 76 kontejnera koji su bili u okviru robnih zaliha podijeljeni su na području grada Zagreba i Zagrebačke županije zbog potresa koji s dogodio na proljeće ove godine".

Država je nabavila 41 novi kontejner koji će uskoro dopremiti, a ugovaraju se i dodatne količine od domaćih tvrtki. Jedna od njih je i tvrtka iz Međimurja. Dok država traži obične, prazne kontejnere, iz cijele Hrvatske javljaju se dobročinitelji koji naručuju bolje, stambene.

"Zovu iz otoka, iz gradova, razne udruge, udruženja, institucije, biskupska konferencija, zovu, žele pomoći ljudima", kazao je vlasnik tvrtke Đuro Horvat.

Primili stotinjak narudžbi

Cijena jednog stambenog kontejnera površine 18 četvornih metara je oko 50 tisuća kuna. Do sada su primili stotinjak narudžbi. Jedan takav kontejner dostatan je za četveročlanu obitelj. Ima sve, od kreveta, sanitarnog čvora, kuhinje, stola, ormara, pa do grijanja. I ono što je najvažnije - otporan je na potrese.

Procjenjuje se da je potrebno oko 1500 kontejnera. "Naši proizvodni kapaciteti u Hrvatskoj to ne mogu u dogledno vrijeme proizvesti, to je razvidno. A varijanta je kreiranje odnosno namirenje takvih potreba u inozemstvu o čemu su već krenule konzultacije. B varijanta je da se drugi tipovi smještaja osiguraju", objasnio je Ćorić.

"Naš dnevni kapacitet je od 25-35 i 40 komada", otkriva vlasnik tvrtke Đuro Horvat.

Robne zalihe dostatne za 30 dana

Robne zalihe Republike Hrvatske dostatne su za racionalnu opskrbu cjelokupnog stanovništva za 30 dana. 49 posto odnosi se na prehrambene proizvode, ostalo su neprehrambeni. Do danas na potresom pogođeno područje poslano je na tisuće paketa obroka, konzervi hrane i kruha.

Osim toga dopremljeno je 517 kreveta, 45 agregata, tri ambulantna kontejnera, devet višenamjenskih cisterni, 6000 litara dizel goriva te 100 grijalica.

"Imamo oko 1600 šatora koji namiruju kapacitet oko 25 tisuća ljudi, kada govorimo o vrećama govorimo o znatno većoj količini. Međutim, niti za šatore niti za vreće nisu izražene nikakve potrebe", navodi Ćorić.

A potrebe izražava Ravnateljstvo civilne zaštite. Zbog čega to nisu učinili, danas nismo dobili odgovor. Dio stanovnika Banovine još uvijek spava u automobilima, ministar Ćorić im poručuje da je to najgora moguća opcija i da će trebati prijeći na toplo u neke od ponuđenih centara. 

Pročitajte i ovo Mještani obnavljaju kuću u Strašniku - 2 NAKON POTRESA USKOK zatražio od policije da pokrene istragu o sumnjivoj obnovi kuća nakon rata na području Sisačko-moslavačke županije

Pročitajte i ovo Mještani obnavljaju kuću u Strašniku - 1 PROBLEMI S LICA MJESTA Volonter otkriva kakvo je stvarno stanje na području koje je pogodio potres: "Puno je lažnih informacija..."

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene