Suri orao, ilustracija
Suri orao, ilustracija Foto: Getty Images

Policija sumnjiči 52-godišnjeg muškarca da je u Gračacu više puta otrovao divlje životinje, među kojima su i neke zaštićene vrste.


Zadarska policija uhvatila je muškarca (52) kojeg sumnjiči da je na području Gračaca više puta na lešine teladi i krava postavio otrov od kojeg su uginule divlje životinje, među kojima i zaštićene vrste, točnije vuk, lisica, suri orao. Zbog toga mu se na teret stavlja kazneno djelo protiv okoliša.

Policija je izvijestila da su sredinom siječnja na predjelu Mazina pronađene dvije lešine teladi, pored kojih je pronađen jedan uginuli vuk i jedna lisica, za koje je naknadno utvrđeno da su otrovani.

Trovanje životinja u Zadru - 1 Otrovali rijetkog i zaštićenog surog orla: "To vjerojatno radi netko od lokalnih stočara, da bi se riješio – vukova..."

Također, početkom veljače na području Mazina pronađena je uginula krava pored koje se nalazio uginuli suri orao, za kojeg je također nakon provedenog vještačenja utvrđeno da je uginuo zbog trovanja.

I veterinarska inspekcija pronašla nepravilnosti

Protiv 52-godišnjaka je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog Protuzakonitog lova i ribolova te Uništenja zaštićenih prirodnih vrijednosti.

Osim toga, veterinarska inspekcija zadarskog Državnog inspektorata utvrdila je nepravilnosti vezane za migracije goveda na poljoprivrednom gospodarstvu 52-godišnjaka. Otkrili su i nepravilnosti u vođenju propisane dokumentacije, točnije registra goveda. Zbog toga je dobio rješenje za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, a podnesen je i optužni prijedlog.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju