Obavijesti Video Pretražite Navigacija

MUP: Slovenski novinari pušteni bez prijave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Troje slovenskih novinara jutros su privedeni u policijsku postaju u Murskom Središću jer su bez propusnica prešli državnu granicu, a nakon informativnog razgovora prepraćeni su do tamošnjeg graničnog prijelaza, gdje je odvedeno i osmero njihovih kolega koji su naknadno, također nezakonito, prešli granicu, doznaje se u MUP-u.

Protiv slovenskih novinara hrvatska policija neće podnijeti nikakve prijave, kazao je Hini načelnik Ureda načelnika međimurske policije Krunoslav Gosarić.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Povukla se slovenska i hrvatska policija na Muri

On je potvrdio da je jutros oko 10 sati tročlana ekipa slovenske
državne televizije privedena u policijsku postaju jer ju je mješovita hrvatsko-slovenska policijska ophodnja zatekla na hrvatskom teritoriju bez potrebnih propusnica.

Po riječima Gosarića, dok su policajci uzimali izjave od troje
novinara, iz Slovenije je još osmero njihovih kolega nezakonito prešlo granicu, no oni nisu privedeni, već su, zajedno sa spomenutih troje novinara, prepraćeni na granični prijelaz Mursko Središće.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun kazao je da je slovensku
televizijsku ekipu zbog nezakonitog prelaska granice privela
mješovita hrvatsko-slovenska policijska ophodnja (dva hrvatska i jedan slovenski policajac), koja međudržavnu granicu nadzire sukladno sporazumu o prekograničnoj policijskoj suradnji dviju vlada iz 2002.

Mješovite ophodnje granicu nadziru od srpnja 2004., a do sada ih je bilo ukupno 2183.

Nakon privođenja slovenskih novinara, slovensko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je prosvjed hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova, te najavilo da će o tome obavijestiti i Europsku komisiju, ocjenjujući da je riječ o "jednostranom postupku hrvatskih vlasti" u suprotnosti s temeljnim ustavnim dokumentima dviju država, te u suprotnosti s ranijim dogovorima dviju vlada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene