Mercedes S klase (Foto: Arhiva/Igor Kralj/PIXSELL)
Mercedes S klase (Foto: Arhiva/Igor Kralj/PIXSELL) Foto: Arhiva/Igor Kralj/PIXSELL

MUP-ov vozni park bogatiji je za dvije blindirane limuzine, točnije dva Mercedesa s najvišom razinom zaštite (VR9). Porezne obveznike to će koštati 12 milijuna kuna, no zato će domaći i (ponajviše) strani dužnosnici uživati u maksimalnoj sigurnosti.


Ministarstvo unutarnjih poslova Mercedese je kupilo od tvrtke Star Import. "Ponuda Star importa izrađena je u skladu sa svim zahtjevima Naručitelja, dokumentacijom o nabavi i uputama ponuditelja u otvorenom postupku javne nabave", piše u odluci o odabiru vozila objavljenoj u Narodnim Novinama, koju prenosi 24sata.

Vezani članci Policajci, ilustracija MUP se oglasio o slučaju Njonjo - Pajser: Objasnili protokol postupanja sa štićenim osobama Putovanje Sad je izvjesno: Za hrvatske građane stigle odlične vijesti o putovanju u SAD

Najveća razina zaštite koju je MUP tražio (VR9), podrazumijeva da će te blindirane limuzine moći izdržati hice iz raznog naoružanja, pa i streljivo jačeg kalibra te da vozi i s probušenim gumama. Od ostalih zanimljivosti, MUP je tražio da vozila imaju nosače strojnice, senzore za suzavac, nosače zastavica u prednjim blatobranima, sustav za nužni izlaz te hidraulički pogon sigurnosnog stakla na svim vratima, sustav za samostalno gašenje požara te frižider na stražnjem sjedalu.

Standard za domaće i strane dužnosnike, pravdali su ranije nabavu iz MUP-a.

Ipak, tko će se u njima voziti, procijenit će sigurnosne službe.

Kad je vijest o nabavi prvi put objavljena, premijer Andrej Plenković, Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekli su da nemaju namjeru voziti se tim limuzinama.