Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Specifikacijama iz MUP-ova javnog natječaja odgovaraju uglavnom tri tipa vozila, a to su Audi A8, Mercedes S klase ili BMW 7.


MUP kupuje dvije blindirane limuzine za 13 milijuna kuna. Javni natječaj za dva vozila objavljen je u ponedjeljak, a za limuzine se traži da, između ostalog, imaju nosače strojnice, senzore za suzavac, balističku zaštitu minimalne razine VR9, sustav za nužni izlaz i najmanje 460 konjskih snaga.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Borna Filic/PIXSELL) MUP apelira na ljubitelje petardi: "Buka i prasak negativno utječu na psihičko stanje svih, suzdržite se!" Mercedes S klase (Foto: Arhiva/Igor Kralj/PIXSELL) MUP kupio blindirane "zvijeri" vrijedne 12 milijuna kuna, no tko će se u njima voziti?

Pod specijalnom opremom vozila koja moraju biti crne metalik boje navode se i specijalni pneumatici i naplatci koji omogućuju kretanje bez tlaka, sustav za nužni izlaz iz vozila, hidraulički pogon sigurnosnog stakla na svim vratima, sustav komprimiranog zraka u putničkom prostoru, prekidač za hitno otvaranje prtljažnika, dodatno zaključavanje prtljažnika, ali i nosači zastavica u prednjim blatobranima.

Vozila koja MUP nabavlja moraju imati najmanje 470 KS, minimalno 5,2 metara dužine i međuosovninski razmak 3,1 metara.

Vozila visoke klase MUP nabavlja u ubrzanom postupku s rokom za dostavu ponuda ili zahtjeva za sudjelovanje do 3. studenog, stoji u obavijesti o nadmetanju, objavljenoj u Narodnim novinama.

Specifikacijama odgovaraju tri tipa vozila

Stručnjaci iz autoindustrije za Jutarnji list rekli su da specifikacijama iz natječaja odgovaraju uglavnom tri tipa vozila, a to su Audi A8, Mercedes S klase ili BMW 7.

Iz MUP-a su poručili da se limuzine nabavljaju za potrebe štićenih osoba i stranih delegacija.

"Konkretna se nabava obavlja i u cilju priprema RH za predsjedanje Europskom unijom, kada se očekuje velik broj stranih delegacija", poručili su iz MUP-a za Jutarnji i dodali kako trenutno u vlasništvu imaju jedno vozilo ovog tipa. Napomenuli su i da "postojeća vozila koja MUP koristi ne odgovaraju opisanim potrebama s obzirom na njihovu starost i dotrajalost".