Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za prijevoz VIP osoba

Hrvatska nabavlja prave "zvijeri": MUP kupuje dvije blindirane limuzine za 13 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Specifikacijama iz MUP-ova javnog natječaja odgovaraju uglavnom tri tipa vozila, a to su Audi A8, Mercedes S klase ili BMW 7.

MUP kupuje dvije blindirane limuzine za 13 milijuna kuna. Javni natječaj za dva vozila objavljen je u ponedjeljak, a za limuzine se traži da, između ostalog, imaju nosače strojnice, senzore za suzavac, balističku zaštitu minimalne razine VR9, sustav za nužni izlaz i najmanje 460 konjskih snaga.

Pročitajte i ovo Interpol - 1 Međunarodni zahtjevi Interpolove tjeralice: Znate li kada se koriste crvene, plave, žute, zelene, crne, ljubičaste i narančaste? Policijska pratnja za Turudića - 3 slučaj turudić Potvrđeno Dnevniku Nove TV: I predsjednikov i premijerov ured izvještaj o mjesec dana staroj pucnjavi imali su - u isto vrijeme

Pod specijalnom opremom vozila koja moraju biti crne metalik boje navode se i specijalni pneumatici i naplatci koji omogućuju kretanje bez tlaka, sustav za nužni izlaz iz vozila, hidraulički pogon sigurnosnog stakla na svim vratima, sustav komprimiranog zraka u putničkom prostoru, prekidač za hitno otvaranje prtljažnika, dodatno zaključavanje prtljažnika, ali i nosači zastavica u prednjim blatobranima.

Vozila koja MUP nabavlja moraju imati najmanje 470 KS, minimalno 5,2 metara dužine i međuosovninski razmak 3,1 metara.

Vozila visoke klase MUP nabavlja u ubrzanom postupku s rokom za dostavu ponuda ili zahtjeva za sudjelovanje do 3. studenog, stoji u obavijesti o nadmetanju, objavljenoj u Narodnim novinama.

Specifikacijama odgovaraju tri tipa vozila

Stručnjaci iz autoindustrije za Jutarnji list rekli su da specifikacijama iz natječaja odgovaraju uglavnom tri tipa vozila, a to su Audi A8, Mercedes S klase ili BMW 7.

Iz MUP-a su poručili da se limuzine nabavljaju za potrebe štićenih osoba i stranih delegacija.

"Konkretna se nabava obavlja i u cilju priprema RH za predsjedanje Europskom unijom, kada se očekuje velik broj stranih delegacija", poručili su iz MUP-a za Jutarnji i dodali kako trenutno u vlasništvu imaju jedno vozilo ovog tipa. Napomenuli su i da "postojeća vozila koja MUP koristi ne odgovaraju opisanim potrebama s obzirom na njihovu starost i dotrajalost".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene