Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nezaposlenost je iznosila preko 50 psoto, a sada se, ovisno o od dijelu godine, kreće između 40 i 43 posto.


Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je u utorak kako je u protekle tri i pol godine, zahvaljujući Vladinim mjerama za zapošljavanje mladih, za osam posto smanjena nezaposlenost među mladim osobama između 15 i 24 godine, koja je iznosila preko 50 posto a sada se, ovisno o od dijelu godine, kreće između 40 i 43 posto.

Vezani članci Slika nije dostupna '60 posto mladih koji su koristili mjere zapošljavanja našli posao' Slika nije dostupna Od početka 2015. ugovore na neodređeno dobilo 18.000 mladih

S druge strane, nezaposlenost mladih između 15 do 30 godina starosti, koji su ciljana skupina u mjerama zapošljavanja, u ovom trenutku iznosi 30 posto, rekao je Mrsić osvrnuvši se na podatke Eurostata po kojima je Hrvatska na trećem mjestu po nezaposenosti mladih osoba, iza Grčke i Španjolske.

Od početka godine, više od 21.000 mladih našla je posao i dobila ugovor na neodređeno vrijeme te neće otići iz Hrvatske. Izvrsne rezultate, kazao je, daje i mjera stručnog osposobljavanja, u koju je uključeno više od 22.000 mladih, među kojima njih 60 posto nakon godine dana nađe posao, najčešće kod istog poslodavca.

MUH podržava prijedlog o nasljeđivanju dijela mirovine umrlog partnera

"Godinama smo u Hrvatskoj producirali kadrove za zavod za zapošljavanje i to je osnovni problem zbog kojeg smo treći po broju nezaposlenih mladih u dobi između 15 i 24 godine, ali smo i na tom području napravili značajne iskorake", rekao je Mrsić.

Najavio je i novi program 50+ za zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba, jer dosad nismo bili uspješni u zapošljavanju te skupine, budući da se njih svega 10 posto uspije zaposliti unutar godine dana od evidencije na zavodu za zapošljavanje.

"Tim ljudima treba dati nova znanja i vještine u skladu s njihovim mogućnostima, a poslodavcima omogućiti stimulacije za njihovo zapošljavanje kao što je slučaj sa zapošljavanjem mlađih od 30 godina", rekao je Mrsić na završnoj konferenciji i predstavljanju rezultata projekta "Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima".

'Otvaramo jednu novu fazu'

Cilj projekta, koji je financiran sa milijun eura iz Europskog socijalnog fonda, jest unaprijediti kapacitete Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u posredovanju i pripremi za zapošljavanje, uz pomoć modernih tehnologija i usluge e-usmjeravanje.

"Tim projektom otvaramo jednu novu fazu, a to je izlazak Zavoda na društvene mreže, bez čega danas ne možete izvršavati svoju ulogu posredovanja pri zapošljavanju", kazao je Mrsić. Takav način komunikacije omogućit će bolju dostupnost informacija o slobodnim radnim mjestiima, potrebnim kvalifikacijama kao u mogućnostima prekvalifikacije koja će nezaposlenima omogućiti lakše zapošljavanje.

Od početka 2015. ugovore na neodređeno dobilo 18.000 mladih

To je, kaže ministar, i iskorak prema poslodavcima, jer ih većina dosad nije imalo informaciju što im država nudi prilikom zapošljavanja pojedinih skupina nezaposlenih, poput zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih, žena ili osoba s invaliditetom.

Ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah istaknula je kako projekt uvod nove usluge u sustav zapošljavanja, a to se posebice odnosi na mlađu generaciju kojoj se HZZ prilagođava novom uslugom e-savjetovanja.

Projekt se sastoji od tri komponente - razvoj usluga prema poslodavcima u pružanju ciljanih i prilagođenih usluga poslodavcima, modela usluga e-Usmjeravanja te razvoj novih mjera aktivne politike zapošljavanja usmjerenih na dugotrajno nezaposlene. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook