Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić odbacio je nagađanja o novom smanjivanju plaća zaposlenima u školstvu.


Najave ukidanja dodataka na plaću prosvjetara od 4, 8 i 10 posto medijska su nagađanja, rekao je ministar Mrsić i dodao kako će se sudbina dodataka na plaću u svim javnim službama znati  tek nakon završetka pregovora Vlade i sindikata o granskim kolektivnim ugovorima.

Vezani članci Mirando Mrsić Demokrati: "SDP je korak do velike koalicije s HDZ-om, ljevica mora reagirati" Slika nije dostupna Povećat će i plaće: Božinović razmatra opremanje policajaca hrvatskim puškama

>> Preporod: Planirano ukidanje uvećanja plaća 'duboko nepravedno'

Pregovorima su obuhvaćene sve javne službe, od socijale i zdravstva do prosvjete i znanosti, a nakon njihova dovršetka moći će se govoriti o tome hoće li se i kome smanjiti plaće, dodao je ministar. Umjesto Uredbe o 3, 5, 7 i 9 posto dodataka na plaću, koja je ukinuta,  jer je bila nezakonita, plaće zaposlenima u osnovnim i srednjim školama će se povećati kroz koeficijente, najavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

On je kasnije poručio da je mirovinski sustav stabilan te da će mirovine dolaziti redovito. 'Odnos zaposlenih i umirovljenika trenutačno je 1,19 prema 1, mirovinski sustav nam je stabilan, a na nama je da ga takvim održimo i u budućnosti', rekao je Mrsić odbacivši nagađanja da je sustav doveden na granicu izdržljivosti i da mu prijeti urušavanje.

Upozorio je na važnost izgradnje dugotrajno održivog mirovinskog sustava, u koji uskoro ulazi i 'baby boom' generacija, rođenih između 1945. i 1960.  Na tome ova Vlada intenzivno radi, pripremajući prijedlog novog zakona o mirovinskom sustavu te izmjene zakona o dobrovoljnim i obaveznim mirovinskim fondovima, poručio je ministar.

Makroekonomski stručnjak Zdeslav Šantić poziva na radikalne promjene. 'Manjak ponude radne snage za sobom vuče i nižu konkurentnost radne snage, a samim time, naravno, i manju konkurentnost na međunarodnim tržištima te niži rast BDP-a', rekao je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook