Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najavu premijera Milanovića o smanjenju plaća zaposlenima u javnom sektoru ministar rada Mrsić pojasnio je tvrdnjom da nije riječ o reakciji na loš kreditni rejting ili predstojeći rebalans proračuna, nego o izostanku dogovra sa sindikatima.


Na lavinu kritika da Vlada smanjenjem plaća pokazuje da ne zna što radi,uživo odgovara ministar Mirando Mrsić u Dnevniku Nove TV u 19:15!

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je danas da će Vlada uskoro uredbom smanjiti koeficijente zaposlenih u javnim i državnim službama za tri posto kako bi na masi plaća, s ranijim uštedama, ukupno uštedjela 1,76 milijardi kuna.

Vezani članci Željko Stipić, predsjednik SZHŠ Preporod (Foto: Dnevnik.hr) Jedni otišli, drugi ostali: Predstavnik sindikata Preporod nije napustio sastanak u Ministarstvu Dubravko Jagić (Foto: Dnevnik.hr) Sastanak u Ministarstvu rada sa sindikatima policije: ''Razgovori se nastavljaju u sljedeću srijedu, tražit ćemo povećanje koeficijenta''

Smanjenjem koeficijenata i ukidanjem nekih materijalnih prava, poput božićnice i regresa, uravnotežit će se proračun za ovu godinu u dijelu mase plaća, tako što će se na masi plaća uštedjeti ukupno 1,76 milijardi kuna, a nakon toga više se ne očekuju novi rezovi na plaćama do kraja godine, izjavio je Mrsić na konferenciji za novinare.

>> 'Režemo plaće u javnom sektoru, alternativa - OTKAZI!'

Od smanjenja plaća izuzeti su zaposleni u prosvjeti kojima će se prvo povećati koeficijenti kako bi im se nadoknadilo ukidanje dodatka od 3, 5, 7 i 9 posto, a potom će se koeficijenti smanjiti za 3 posto. To znači da bi učiteljima i nastavnicima plaće ipak trebale nešto porasti, najavio je Mrsić.

On tvrdi da rezanje plaća oko 230 tisuća zaposlenih u javnim i državnim službama nije vezano uz rebalans proračuna i rejting agencije, koje su zbog povećanja proračunskog deficita bacile hrvatski kreditni rejting u 'smeće', nego uz pregovore o granskim kolektivnim ugovorima za javne i državne službe.

U pregovorima o granskim kolektivnim ugovorima došli smo do zaključka da sindikati neće pristati na ukidanje dodatka od 4, 8 i 10 posto na vjernost službi pa smo odlučili smanjiti koeficijente, rekao je Mrsić.

Odbacio je optužbe sindikata da ih je Vlada prevarila jer je obećala da neće dirati plaće, istaknuvši kako je druga opcija bila dijeljenje otkaza javnim i državnim službenicima. 'Nismo postigli dogovor o ukidanju dodatka od 4, 8 i 10 posto pa će taj dodatak ostati. Budući da neće biti ni otkaza, jedino je preostalo smanjenje koeficijenata za 3 posto', ustvrdio je Mrsić.

Da smo postigli dogovor sa sindikatima, mogli smo proći i bez rezanja koeficijenata, kazao je ministar. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook