Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Mraović psovao i vrijeđao novinare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Početak ponovljenog suđenja Josipu Mraoviću iz Gospića na Županijskom sudu u Rijeci za silovanje američke košarkašice Illishe Jarett odgođen je.

Početak suđenja odgođen je zbog zahtjeva branitelja za izuzećem predsjednice sudskog vijeća u ovom postupku sutkinje Đurđe Jovanić i predsjednika Županijskog suda u Rijeci Veljka Miškulina.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Lex AP HND osudio izjave Plenkovića "U svojoj bahatoj maniri kriminalizirao bi istraživačko novinarstvo i korumpirao medije" Prosvjed ispred Informera INTERVJU SA SILOVATELJEM VIDEO ''Vama je žena majka, vama je žena kći'': Govor djevojke s prosvjeda od kojeg boli svaka kost

>> Prst u anus - Josi Mraoviću ukinuta oslobađajuća presuda

>> 'Lički Tuđman' prijeti novinarima

Mraovićev branitelj Zvonimir Hodak zatražio je najprije da rasprava bude javna. Kako je kazao novinarima pri izlasku iz zgrade suda, svoj zahtjev za otvaranjem rasprave javnosti temeljio je na odobrenju da raspravu prate predstavnici OESS-a, čime, smatra Hodak, rasprava više nije zatvorena. Rekao je da je otvaranje rasprave u interesu njegova branjenika, kako više u javnost ne bi izlazili netočni podaci.

Nakon što je sutkinja Đurđa Jovanić odbila Hodakov zahtjev, on je zatražio izuzeća. Kako o izuzeću predsjednika Županijskog suda odlučuje predsjednik Vrhovnog suda, rasprava je prekinuta, izvijestio je glasnogovornik suda Zoran Sršen.

O datumu novog početka suđenja znat će se nakon što Vrhovni sud donese odluku o zahtjevu Mraovićeve obrane.

Branitelj Illishe Jarett, koja je danas došla na raspravu, riječki
odvjetnik Dragan Jovanić, rekao je novinarima da se protivi otvaranju postupka javnosti.

Josip Mraović je pri dolasku na raspravu psovao i vrijeđao okupljene novinare, fotoreportere i snimatelje.

Mraovića se tereti da je u svom hotelu u Gospiću u travnju 2005.
godine ušao u sobu Illishe Jarett te joj nasilno gurnuo prst u anus, nakon čega ga je ona izbacila iz sobe. Ta se radnja smatra istovjetnom silovanju.

Na prvom suđenju na gospićkom Županijskom sudu Mraović je oslobođen optužbi, a predsjednik sudskog vijeća u tom predmetu sudac Branko Milanović u obrazloženju presude naveo je da ni prst ni anus nisu spolni organi te da se zavlačenje prsta u anus ne može poistovjetiti sa silovanjem jer bi se tada "i svako drugo neželjeno rukovanje moglo poistovjetiti sa silovanjem".

Vrhovni sud prihvatio je žalbu Državnog odvjetništva te vratio
predmet na ponovno suđenje pred posve izmijenjenim sudskim vijećem. U obrazloženju svoje odluke Vrhovni sud je naveo da je sudac pogrešno protumačio zakon, da su počinjene bitne povrede kaznenog postupka i da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje. 

Vrhovni sud ustvrdio je kako je prvostupanjski sud pogrešno zaključio da nasilno zavlačenje prsta u anus ne znači kazneno djelo silovanja jer nema obilježje spolne radnje izjednačene sa spolnim odnosom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene