Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije isključeno rušenje na Marjanu

Mrak Taritaš: Riješeno samo 20 posto zahtjeva za legalizaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš na današnjoj konferenciji za novinare u Splitu upozorila je na pasivnost lokalnih ureda za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata istaknuvši da je do sada rješeno samo 20 posto zahtjeva za legalizaciju.

Najavila je kako će 20. svibnja ove godine početi javna rasprava o tri zakona - o prostornom uređenju, o gradnji te o građevinskoj inspekciji, koji bi trebali ubrzati rješavanje poteškoća legalizacije bespravno izgrađenih objekata .

Istaknula je da je Ministarstvo zbog samo petine riješenih zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata odlučilo o tomu javno govoriti rekavši da lokalni uredi imaju zakonom osiguranih 20 posto sredstava od legalizacije. Najavila kako će se nakon lokalnih izbora organizirati sastanak s novoizabranim županima i gradonačelnicima i od njih zatražiti da se angažiraju u radu tih ureda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nekadašnji sinonim za bespravnu gradnju Vir od legalizacije zaradio već 50 milijuna kuna Slika nije dostupna Interaktivna aplikacija DNEVNIK.HR PRVI OBJAVLJUJE: Pogledajte kako je izgledala Hrvatska iz zraka prije 1968.

>> Rok za legalizaciju neće se produžavati...

Ministrica je rekla kako će se, tijekom jednomjesečne javne rasprave o spomenuta tri zakona, organizirati deset okruglih stolova diljem Hrvatske, a prije ljetne stanke zakoni će biti u prvome čitanju u Hrvatskome saboru, a u listopadu bi trebali biti usvojeni i stupiti na snagu.

Dodala je da Ministarstvo do kraja ove godine planira još jedan projekt - E-dozvolu koja će omogućiti da država ima uvid u to ima li bilo koja zgrada građevinsku dozvolu i je li napravljena u skladu s građevinskom dozvolom. Istaknula je kako očekuje da će do jeseni svih 556 općina i gradova dostaviti transparentne prostorne planove u sklopu projekta ISPU (Informacijski sustav prostornog uređenja) koji je nedavno pokrenulo ministarstvo na svoj internetskoj stranici.

Ministarstvo je do sada dobilo 200-tinjak općinskih i gradskih prostornih planova, ali jedino iz Splitsko-dalmatinske županije niti jedan takav planira što, smatra, nije dobro jer se radi o velikoj županiji koja obuhvaća više otoka na kojima se planiraju velike investicije.

Rok za prijavu 30. lipnja

"Nakon što se usvoje novi zakoni, objave svi prostorni planovi i profunkcionira E-dozvola ući ćemo u 2014. 's obrambenim mehanizmima' koji će omogućiti da bude puno manje bespravne gradnje u odnosu na današnje brojne slučajeve", rekla je i dodala je da će novi zakon o inspekcijama dati veće ovlasti komunalnim redarima, a građevinska inspekcija izlazit će na teren i u roku od osam dana rušiti bespravno izgrađene objekte.

Ponovila je da rok za prijavu legalizacije traje do 30. lipnja ove godine, te da do 30. lipnja 2015. svi predmeti za legalizaciju moraju biti riješeni, kao i da će do kraja ovoga svibnja iz Vojno-geografskog instituta iz Beograda Hrvatskoj biti dostavljene vojne karte, odnosno avionski snimci koji će pomoći da se utvrdi koji su objekti izgrađeni do 15. veljače 1968. pa nisu obuhvaćeni procesom legalizacije.

Izjavila je i kako kuće izgrađene na splitskome Marjanu nisu obuhvaćene aktualnim procesom legalizacije te nije isključila mogućnost njihova rušenja. "Kuće koje su izgrađene na Marjanu ne mogu se legalizirati u sklopu aktualne legalizacije jer se nalaze na posebnome prostoru zaštićene prirodne baštine pa se na njih ne odnosi zakon o legalizaciji", rekla je ministrica Mrak Taritaš odgovarajući za boravka u Splitu na novinarska pitanja.
Najavila je da će do turističke sezone građevinska inspekcija obići otoke Brač, Lastovo, Vis i Hvar. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene