Na državnoj je od 827 tisuća zahtjeva pravomoćno riješeno njih 340 tisuća.


Od deset tisuća objekata na otoku Viru 8800 bilo je za legalizaciju, a dosad je riješeno nešto više od 60 posto predmeta te je općina od legalizacije zaradila oko 50 milijuna kuna koje ulaže u razvoj, rekao je virski načelnik Kristijan Kapović za današnjeg posjeta ministrice graditeljstva Anke Mrak-Taritaš tom otoku.

Na konferenciji za novinare u virskoj općini ministrica Mrak-Taritaš je rekla da je onima koji imaju nekretnine na Viru legalizacija omogućila da one više ne budu bespravne te da Vir više ne bude sinonim za bespravnu gradnju i da se razvije u drugom smjeru, kao što se razvijaju i drugi otoci.

Mrak Taritaš i Bandić obišli zagrebački Sektor za legalizaciju

Vezani članci Slika nije dostupna Legalizacija dobro napreduje: 'Svaku večer pogledam tablicu da vidim kakvo je stanje' Slika nije dostupna Još jedan Hrvat upisan u Guinessovu knjigu rekorda

Lokalnoj samoupravi ostaje 30 posto novca od legalizacije, koje mora namjenski trošiti. "Financijska kontrola utroška prikupljenih sredstava bit će poduzeta nakon nalaza revizije", rekla je ministrica. Zadarska županija riješila je 21.987 predmeta, ili 42,97 posto, podsjetila je ministrica Mrak-Taritaš i izrazila zadovoljstvo time.

Kako je rekla, deset posto zahtjeva za legalizaciju neće se moći pozitivno riješiti, a u rušenju će prvi na udaru biti oni koji su počeli graditi nakon isteka roka za podnošenje zahtjeva za legalizaciju u lipnju 2012. po sistemu možda prođe.

Split: Uskoro počinje gradnja najvećeg jedrenjaka na svijetu

"U tih deset posto je nekoliko kategorija gdje ne može doći do legalizacije, u nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Od 1. siječnja 2016. uvodimo e-dozvolu, što smo uhodavali cijelu ovu godinu. Svih 556 jedinica lokalne samouprave ima prostorne planove u kojima se točno vidi gdje se može, a gdje ne može graditi. Mrežne stranice našeg ministarstva nemaju samo sve te planove, nego i detaljno opisanu proceduru ishođenja dozvola. Uz gospodarsku krizu, sve je rezultiralo značajnim smanjenjem bespravne gradnje", rekla je ministrica Mrak-Taritaš. (Hina, Sa.Pu.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju