Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor s Davorom Šternom

Ina izgubila spor protiv Srbije: Može li Vlada učiniti više?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz ministarstva gospodarstva poručuju da Ina ima njihovu puno potporu da u ovoj pravnoj borbi pokuša vratiti svoju imovinu. Kažu da će takvu potporu Ini davati sve dok Ina ne dobije vrijednu imovinu natrag ili dok se prikladno ne obešteti.

Ina je izgubila spor protiv Srbije. Pred sudom je tražila povrat 167 benzinskih crpki i 11 skladišta - ukupne procijenjene vrijednosti od oko 200 milijuna eura, ali i poništenje kasnije prodaje te imovine ruskom Lukoilu. Povodom toga, reporter Dnevnika Nove TV Josip Fiolić, razgovrao je s Davorom Šternom, bivšim predsjednikom Uprave Ine i naftnim konzultantom.

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Ina: Ilustracija - 3 Ne vidi vezu Smijenjeni članovi Uprave tužili Inu! Plenković: "To je njihova privatna stvar"

Kako tumačite ovu presudu srbijanskog suda?

Davor Štern: Samo kao jednu etapu u povratu imovine. Konkretno, Ina je početkom 90-ih prvi put podnijela zahtjev za vraćanje imovine, U momentu pretvorbe oura Ine u Inu dd taj je zahtjev podnesen. 1995. je pokrenuta i parnica i danas je donesena presuda. Mislim da treba dalje nastojati da se ta Inina imovina vrati u Inu u vrijednosnom obliku.

INA izgubila spor protiv Srbije: Pred sudom tražila povrat 200 milijuna eura

Ina najavljuje i tužbu Europskom sudu. Smatrate li da je pravni put, pravi put ili se to treba rješavati u okviru sukcesije između dviju država?

Od sutra poskupljuje gorivo. Od ponoći će benzini stajati 40, a dizeli 37 lipa više po litri. Davor Štern: Nisam stručnjak za pravo. Ali smatram da je sukcesija pitanje imovine države. Ina je već bila pretvorena u dioničko društvo i u tom slučaju Ina je ta kojoj bi se ta imovina trebala vratiti. To bi trebao biti predmet imovinsko pravne tužbe.

Kakvi su izgledi Ininih tužbi da se to vrati?

Davor Štern: Teško mi je reći. Nadam se da će Ina uspjeti u svom zahtjevu da dobije natrag vrijednost imovine.

Može li Vlada učiniti više da Ina dobije natrag svoju imovinu?

Davor Štern: Mislim da ne, to je stvar pravosuđa. Vlada kao dioničar u Ini je samo jedan od dionika i mislim da Sud tu neće raditi nikakve razlike.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene