Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

MOL ne planira opskrbljivati Hrvatsku iz svojih rafinerija u Mađarskoj i Slovačkoj, a čak se i Tifon, koji je u vlasništvu MOL-a, opskrbljuje iz Ine, odgovoreno je iz te mađarske naftne kompanije, dok su iz Ine priopćili da odluka o zatvaranju sisačke rafinerije nije donesena.


"MOL nema takvih planova da opskrbljuje Hrvatsku iz svojih rafinerija u Mađarskoj i Slovačkoj. Čak se i Tifon, koji je u potpunom vlasništvu MOL-a, opskrbljuje iz Ine a ne iz Mađarske i Slovačke", odgovoreno je Hini na molbu za komentar na ranije izjave saborskog zastupnika Mosta i bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Panenića u Saboru.

Vezani članci Peđa Grbin Grbin: "Oporba traži saslušanje Dobronića, Hrvoj Šipek i Malenice o ugovoru s MOL-om" Davor Filipović Filipović: ''DORH zadužen da vodi postupak u slučaju nove tužbe koju je pokrenuo MOL''

Panenić je u srijedu poručio kako mađarski MOL nastoji do odluke Arbitražnog suda u sporu s Hrvatskom zaustaviti rad u naftnoj rafineriji u Sisku, a potom i u onoj u Rijeci, pozivajući hrvatsku politiku i struku da postignu konsenzus i donesu odluke o energetskoj sigurnosti i daljnjim odnosima s MOL-om.

"MOL nastoji do odluke Arbitražnog suda implementirati svoju strategiju prestanka rada rafinerije u Sisku i maksimalno odugovlačiti modernizaciju rafinerije u Rijeci. Bojim se da je to stvaranje pretpostavki da se na kraju zatvore obje. Prema informacijama koje imam, time bi se kontinentalni dio Hrvatske opskrbljivao iz moderniziranih svjetskih rafinerija u Budimpešti i Bratislavi, dok bi se naš jadranski dio opskrbljivao putem terminala u lukama. Jasno je da MOL provodi politiku osiguranja statusa energetskog lidera u regiji", poručio je Panenić nakon stanke u Saboru.

"Bez obzira kako mi trpjeli stanje, izgleda da je zatvaranje rafinerije u Sisku neminovno", rekao je Panenić, nužnim ocijenivši da Vlada u najkraćem mogućem roku zauzme čvrst stav i poduzme aktivnosti koje će jamčiti razvoj Ine.

Ina: Odluka o zatvaranju sisačke rafinerije nije donesena

Iz Ine su, pak, u srijedu izvijestili da odluka o zatvaranju sisačke rafinerije nije donesena te kako se u sklopu predloženog poslovnog plana razmatraju moguće opcije za Rafineriju nafte Sisak.

"Odluka o zatvaranju sisačke rafinerije nije donesena", izvijestili su iz Ine, napominjući kako je Rafinerija danas započela s pokretanjem procesnih postrojenja za novi blok prerade, koji bi trebao trajati do kraja studenog.

"Sa ciljem unapređenja rezultata i istovremenog smanjenja gubitaka u poslovanju, u sklopu predloženog poslovnog plana razmatraju se moguće opcije za Rafineriju nafte Sisak. Fokus Ine je na daljnjem unapređenju riječke rafinerije kroz planirano ulaganje u tehnologiju za obradu teških ostataka", istaknuli su iz Ine.

Plenković: Uskoro sastanak između Uprave Ine i Vlade

U međuvremenu, premijer Andrej Plenković kazao je da je razgovarao s predsjednikom Uprave Ine Zoltanom Aldottom te kako će se uskoro održati sastanak između Uprave Ine i Vlade na kojem će se razmotriti odnosi i strateški interesi Hrvatske u Ini.

"Danas sam razgovarao s predsjednikom Uprave Ine Aldottom. Izrazio sam zabrinutost za položaj radnika u Rafineriji Sisak. Dogovorili smo da idući tjedan, nakon sjednice Vlade sutra i posjeta BiH, dogovorimo jedan hitan sastanak između Uprave Ine i relevantnih članova Vlade na kojem ćemo razmotriti odnose i strateške interese Hrvatske u ovoj našoj naftnoj kompaniji", kazao je Plenković novinarima u Hrvatskom saboru.

Odgovarajući na upit o zabrinutosti radnika i proturječnim izjavama ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića oko sudbine sisačke rafinerije, Plenković je poručio kako bi trebalo "malo smiriti loptu, konfuziju u medijskom prostoru".

"Vlada još nije raspravljala o toj temi jer je prva sjednica sutra. Temeljito ćemo analizirati situaciju, informirati se i o poslovanju Ine, o stanju pravnih procesa koji su u tijeku i raditi na tome da zaštitimo interese Hrvatske i interese svih zaposlenika", poručio je premijer.

"Vlada će štititi interese Hrvatske i radnika u Ini", ponovio je Plenković, odgovarajući na upit hoće li na najavljeni sastanak s Upravom Ine ići sa stavom da Rafineriju u Sisku ne treba ugasiti.

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović u srijedu poslijepodne je izjavio kako se Rafinerija Sisak ne gasi, te da će se naći rješenje koje uključuje očuvanje radnih mjesta.

"Rafinerija Sisak se ne gasi, to nije opcija", izjavio je Dobrović na izvanrednoj konferenciji za novinare u Ministarstvu.

Na pitanje što je onda značila njegova jutrošnja izjava u kojoj je spominjao zatvaranje, rekao je da se to odnosilo na desetljeće ili dva u kojem će Hrvatska, kao i druge zemlje, sve više postajati niskougljično društvo koje će konzumirati manje naftnih derivata.

"To sasvim sigurno nema izravne veze sa konkretnom situacijom u Rafineriji Sisak gdje ljudi čekaju što će se desiti sutra ili prekosutra. Ta se radna mjesta u tom kratkom periodu neće dirati", rekao je Dobrović.

Dobrović je ranije u srijedu novinarima ispred Vlade rekao kako će se "u neko doba Rafinerija nafte u Sisku ipak morati zatvoriti". (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju