Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnik Mosta Božo Petrov u ponedjeljak je izjavio da će Most tražiti sankcije zbog prijevoza sirove nafte željeznicom s petka na subotu iz Graberja Ivanečkog u rafineriju u Rijeci, bez znanja hrvatskih predstavnika u upravi i nadzornom odboru INE.


"Tražit ćemo, što se tiče Mosta, jasne sankcije i sve ono kako se može spriječiti da se to nastavi događati na bilo kakav način. Ali to govori o tome kako nas doživljava MOL. Za nas oni nisu, barem po ovom postupku, nikakvi partneri, a kamoli strateški. Ako se želi iskoristiti ova situacija oko formiranja nove Vlade i to na način da u okviru noći prenose stotine tona", rekao je Božo Petrov odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Nacionalnog vijeća Mosta u ponedjeljak.

Vezani članci Zvonimir Troskot, Božo Petrov i Marin Miletić VIDEO Most predstavio stranačku deklaraciju: "Mi smo jedini put, jedina alternativa ovom potrošenom sustavu" Slika nije dostupna O gašenju sisačke rafinerije oglasio se i Petrov

Logistika sirovine i proizvoda je operativno, a ne dioničarsko pitanje stoji u priopćenju i INE

U riječku rafineriju prevezena je noću s petka na subotu kompozicija od 12 vagona odnosno oko 600 tona domaće sirove nafte iz Graberja Ivanečkog. Do sada se domaća nafta uobičajeno prerađivala u sisačkoj rafineriji pa je u subotu nezadovoljstvo zbor prijevoza željeznicom u riječku rafineriju izrazio sindikat Nova solidarnost, nazvavši to novim udarom na Sisak i sisačku rafineriju, ali i na institucije države, zbog čega je zatražio istragu i kažnjavanje odgovornih.

Ministar gospodarstva u tehničkoj vladi Tomislav Panenić u subotu je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je bez znanja hrvatskih članova nadzornog odbora i uprave Ine prevezena domaća nafta u riječku rafineriju, zbog čega će, rekao je u izjavi Hini, zatražiti službeno očitovanje MOL-a.

Panenić je potvrdio da je o prijevozu u rafineriju u Rijeci bio upoznat prekasno, odnosno kad je transport već krenuo te ga stoga više nije bilo moguće zaustaviti.

Ina: Prijevoz radi testiranja sustava

INA je pak u ponedjeljak priopćila kako je u popodnevnim satima u petak, 7. listopada, s ciljem testiranja sustava prijevoza sirove nafte željeznicom organizirala prijevoz 600 tona sirove nafte iz skladišta iz Graberja Ivaničkog u Rafineriju nafte Rijeka.

"Pri tome se potpuno ispitala funkcionalnost utovara, transporta, istovara i skladištenja domaće sirove nafte u Rafineriji nafte Rijeka, što je opcija koja bi se u budućnosti mogla koristiti kako bi se osigurala fleksibilnost prerade domaće nafte", kažu u Ini.

Dodaju da je to u skladu s Ininim ciljem osiguranja stabilnosti opskrbe u Hrvatskoj.

"Navedeno testiranje održano je nastavno na ispunjenje svih tehničkih i operativnih preduvjeta, uključujući i dostupnost tanka u Rafineriji nafte Rijeka te dovršetak radova na instalaciji za prihvat sirove nafte, kao i pogodne vremenske uvjete. Nadalje, logistika sirovine i proizvoda je operativno, a ne dioničarsko pitanje", kažu u Ini.

Napominju i da sisačka rafinerija nastavlja s preradom 25. listopada. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju