Obavijesti Video Pretražite Navigacija
160 ozlijeđenih nakon padova

U Splitu rekord svih vremena - 25 cm snijega! Više od 100 sela odsječeno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmlađi Splićani ni u ponedjeljak neće morati u školu. Odlučio je to gradski Stožer za zaštitu i spašavanje.

Šaljite nam i dalje svoje fotografije na moj.report@novatv.hr ili na našu Facebook stranicu.

Pročitajte i ovo Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg! Jakutsk ŽIVOT NA -50 Kako preživjeti u nahladnijem gradu na svijetu? "Obucite se kao kupus"

Na području Splitsko-dalmatinske županije zbog snježnih padalina je odsječeno više od 100 sela od glavnih županijskih i državnih prometnica, pa je od Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) zatraženo da se pošalju novi strojevi iz drugih gradova, primjerice iz Zagreba, izjavio je danas župan Ante Sanader.

Po njegovim riječima županijske i državne ceste na području Splitsko-dalmatinske županije su 'uglavnom dobro očišćene'.

'Sada gradonačelnici i načelnici trebaju odrediti prioritete koja će se sela odtrpavati po općinama', kazao je Sanader. Potvrdio je da su se u pomoć uključili i pripadnici Hrvatske vojske.

Mali Dalmatinci ni sutra ne idu u školu

Najmlađi Splićani ni u ponedjeljak neće morati u školu. Odlučio je to gradski Stožer za zaštitu i spašavanje koji je naložio svom tehničkom osoblju u osnovnim školama da dođu na posao i očiste prilaze školskim zgradama kako bi se u utorak nastava mogla normalno odvijati.

Što se tiče vrtića, organizirat će se dežurstvo u osam vrtićkih skupina koje i inače dežuraju. Djelatnici zaposleni u gradskoj upravi kao i u poduzećima u vlasništvu Grada trebaju doći na posao.

Visina snijega u Splitu je 25 centimetara što je apsolutni rekord svih vremena. Do sada je najdublji snijeg zabilježen 1979. godine kada ga je napadao 21 cm.

Snijeg više ne pada, ali osim gradskih žila kucavica, ostale prometnice u Splitu nisu očišćene. Temperatura je minus dva stupnja Celzijeva, ulice su skliske. Javni gradski promet odvija se 'na kapaljku', a voze tek dvije gradske autobusne linije.

Hitna pomoć moli Splićane da očiste snijeg i led pred kućama

'Imamo velike primjedbe djelatnika Hitne medicinske pomoći. Ulazi u zgrade su pod ledom, nemoguće je prići bez pogibelji pa pozivam građane da očiste snijeg ispred svojih zgrada', izjavio je dogradonačelnik Jure Šundov koji je i predsjednik Stožera. Najavio je kako će pojačati operativu koja radi na čišćenju prometnica. Angažirane su četiri ralice i pet-šest građevinskih strojeva, ali očito je kako je u ovim uvjetima to premalo.

Gradonačelnik Željko Kerum nije se oglasio nijednom u ova tri dana otkako je izvanredno stanje počelo niti ga je tko vidio. Šundov kaže da je u Splitu i da sve odluke donosi konzultirajući se s njim.

Među operiranima je i nekoliko djece

Na hitni kirurški odjel splitskog Kliničkog bolničkog centra (KBC) jučer i prekjučer primljeno je ukupno 160 osoba ozlijeđenih zbog pada na snijegu ili poledici te su traumatolozi ulagali velike napore da bi pomogli unesrećenima pri čemu su obavili i 15 operacija, izvijestio je danas predstojnik Klinike za kirurgiju splitskog KBC-a Vedran Radonić.

Po njegovim riječima među operiranim je i nekoliko djece.
Radonić je rekao kako je danas stanje 'nešto lakše' jer je vrijeme bolje, te je manje padova i ozljeda.

Vojska čisti snijeg oko dviju bolnica u Splitu

Oko 13 sati Hrvatska vojska je započela s čišćenjem oko dviju splitskih bolnica, Firule i Križine i domova zdravlja. Na terenu su pješačke snage. Zapovjednik Gardijske motorizirane brigade, brigadni general Mladen Fuzul je kazao kako su stvorili tri namjenske organizacije za pomoć civilnom stanovništvu.

Nalaze se u vojarnama u Splitu, Kninu i Sinju, a jučer su osposobili dionicu ceste Drniš-Šibenik. "Od ranih jutarnjih sati probili smo komunikaciju iz Knina preko Oklaja do centrale Manojlovac odakle smo izvukli 15 ljudi HEP- a. Trenutno se naše snage kreću put Kistanja-Đevrske do sela Bratiškovci, a cilj nam je da do večernjih sati pokušamo omogućiti komunikaciju prema Domu za stare i nemoćne gdje se nalazi 12 ljudi", kazao je general Fuzul.

Drugi dio snaga je prebačen na prostor Golubića, a dio vojske će pomoći gradovima Splitu i Sinju. Vojna mehanizacija, a riječ je o inženjerskim strojevima, za sada ostaje u Sinju, a ukoliko bude potrebno slat će se u Vrgorac i Imotski gdje su odsječena sela, kazao je Fuzul. Ukupno je u ovoj akciji angažirano dvjestotinjak vojnika i nekoliko strojeva.

>> Ako vam je previše snijega i hladnoće, doznajte kako je tek na Zavižanu...

Nakon što je rovokopač iz sastava Oružanih snaga RH sinoć probio sniježne nanose kod mjesta Kosovo i time osigurao komunikaciju na pravcu Knin – Drniš, jutros je upućen na probijanje cestovnog pravca Knin - Oklaj - Kistanje - Bratiskovci.

Time će se omogućiti pristup HE Miljacka (smjena djelatnika) te pristup Domu za nemoćne u Bratiskovcima.

Nakon niza otkazanih linija prema Dalmaciji proteklih nekoliko dana, jutros je prema tom dijelu Hrvatske iz Zagreba krenuo autobus koji vozi za Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik, a do podneva se očekuje da će prometovati i autobusi za Makarsku i Split.

Iz smjera Dalmacije ipak danas još nije stigao niti jedan autobus, obavijesti o otkazanim linijama mijenjaju se iz minute u minutu, no očekuje se da će se, s obzirom na poboljšanje vremenskih uvjeta, promet normalizirati u poslijepodnevnim satima, doznaje se na Autobusnom kolodvoru.

Poteškoće su i na linijama prema Bosni i Hercegovini, autobusne veze sa Sarajevom nisu uspostavljene, dok se prema Zenici promet odvija redovito.

Zračne veze Splita s drugim odredištima također su uspostavljene. U nedjelju ujutro je kasnio jedan zrakoplov, ali od 11 sati letjelo se normalno prema svim destinacijama i zrakoplovi su u Split slijetali bez teškoća.

 

Danas smirivanje vremena

Danas će se vrijeme kratkotrajno smiriti, no od ponedjeljka, osobito prema večeri, snijega će biti ponovno. Zadržat će se i vrlo hladno. I na moru danas slabljenje i prestanak oborina, no kratkog vijeka. Krajem ponedjeljka ponovno kiša i snijeg. Ostaje hladno i vjetrovito, uz umjerenu do vrlo jaku buru.

Otvorena A1

Od 6,15 sati za sva vozila otvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, izvijestio je jutros HAK.

Vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h na dionici od vijadukta Božići do južnog ulaza u tunel Sveti Rok, zbog olujnih udara vjetra. Za sva vozila otvoreni su i Paški most, te državna cesta D54 Maslenica-Zaton Obrovački

>> I ralice zapinju: 20 minuta se izvlačili iz snijega

Zimski uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama proglašeni su na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, te u Dalmaciji. (D.Ma./H/VLM)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene