Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snijeg iznenadio na istoku i na obali

Ako vam je previše snijega i hladnoće, doznajte kako je tek na Zavižanu...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo zanimljive podatke koji govore o specifičnosti ove zime.

Snijeg je očito najzanimljivija tema ovog vikenda. Pozabavimo se nekim posebnostima ovakvog vremena u veljači.

Pročitajte i ovo Snijeg pada na višim predjelima Gorskog kotara i Like Očekuje se i sutra Snijeg pada na višim predjelima Gorskog kotara i Like: Pogledajte koliko ga ima Marko Šepat - 3 Izvještaj iz Kölna Zimski uvjeti stvorili kaos u Njemačkoj: "Ovo je šok za stanovnike. Ovoliko snijega nije palo 10 godina"

Visine snijega izmjerene jutros u 7 sati potkrijepljuju ovotjedne prognoze. Najmanje ga je palo središnjoj Hrvatskoj. Od reprezentativnih postaja, npr. u Zagrebu, svega četiri centimetra. Najviše ga i dalje ima na Plitvičkim jezerima, iako ništa novog, ondje je i jutros mjereno 50 centimetara snježnog pokrivača. 

Split je možda najzanimljiviji jer je jutros uz centimatar novog snijega sve skupa izmjereno 15 centimetara bijelog pokrivača. To je gotovo tri puta više nego što ga je u veljači palo od kad u Splitu postoje mjerenja. Do sada je rekord držala davna 1963. godina, kada ga je u veljači bilo šest centimetara.

S druge strane, snijeg u Osijeku u veljači nije osobito neuobičajen. Dapače, u posljednjih 111 godina, od kad tamo postoje mjerenja, nije padao samo 11 puta. Otprilike svake pete godine ne zadrži se na tlu. Međutim, u posljednjih 10 godina statistika je nešto drugačija. Čak su četiri veljače bile bez snijega - to nam govori da je i na našem istoku snijeg u veljači sve rjeđi. Snijega nam je dakle, sve manje, usprkos ovoj posljednjoj epizodi.

No i mi imamo konja za mrzle trke. Ako vam je vrijeme prehladno ili presnježno, zamislite kako je na Zavižanu. Uz 68 centimetara snijega, temperatura se spušta ispod -20 stupnjeva, a u kombinaciji s olujnim sjeveroistočnim vjetrom, danas od gotovo 90 kilometara na sat, osjet hladnoće je kao da je -40.

Šaljite nam i dalje svoje fotografije na moj.report@novatv.hr ili na našu Facebook stranicu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene