Muku s ilegalnim odlagalištem muče i stanovnici s područja Ivanje Reke. Provjereno donosi i snimke tog velikog odlagališta.

Galerija


Nakon što je Provjereno u ožujku ukazalo na veliki problem divljeg odlagališta na zagrebačkoj Savici, na teren je izašao i sam Gradonačelnik koji je obećao hitnu sanaciju odlagališta. No mjesec dana kasnije ekipa Provjerenog ponovno je na istoj lokaciji, a problem se još uvijek – nije riješio.

Vezani članci Uklanjanje otpada u zagrebačkom naselju Savica (Foto: dnevnik.hr) - 1 Bandić bez jasnih odgovora na pitanja o ekološkoj bombi u Zagrebu: "Jučer me vaš kolega pitao u Dvercu, vidi bogati, u Dvercu me pitao o otpadu..." Golemo divlje smetlište usred Zagreba (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Nakon priloga u Provjerenom: Počelo ekspresno uklanjanje ekološke bombe koja je prijetila srcu Zagreba

"Rekao je Bandić da će počistiti u mjesec dana, a ništa. Vidi se iz starih snimaka da se ovdje niš' ne radi. Razočaran sam, strašno koliko sam razočaran", kaže lokalni ribič Branko Kunović.

Gradonačelnik Milan Bandić na pitanja o saniranju otpada na zagrebačkoj Savici reporterki Provjerenog Emi Branici nije odgovorio, a nije mu bila draga ni tema plana gospodarenja otpadom. "Kada ću ja odgovoriti i gdje, to je moj problem i moja odlukaJa imam previše godina da biste me vi furali kao malog miša žmigavca, da budem na valu vašeg žmiganja, pa nema šanse", odbrusio joj je.

Kao i ribiči na Savici, razočarani su i građani nekoliko kilometara dalje, u Ivanjoj Reki koja administrativno pripada Pešćenici-Žitnjaku. Više od 20 godina prijavljuju i upozoravaju nadležne kako njihov kvart postaje novi divlji Jakuševac na kojem se odlaže namještaj, tekstil, plastika, pa sve do građevinskog otpada. Sve se to odvija na zemljištu koje je u državnom vlasništvu, kaže Damir Ranec, predsjednik Mjesnog odbora Ivanje Reke.

"To se sustavno dovozi sigurno već 25 godina i nitko ništa ne pokreće da se to sanira. Na samom nasipu gori svaki drugi dan. Znači, obvezno tu dođu, skipaju, zapale i ostave tako da gori cijelu noć. Vatrogasci su konstantno na terenu, dolaze tu gasiti i mi smo u vezi s tim totalno bespomoćni", rekao je za Provjereno.
 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno.

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr.