Stručnjak za sigurnost Mirko Bilandžić poručio je kako je Hrvatska kao dio zapadne alijanse moguća meta terorista.


Stručnjak za sigurnost Mirko Bilandžić u Dnevniku Nove TV komentirao je najnoviji teroristički napad u Manchesteru te je analizirao stanje sigurnosti u Hrvatskoj.

Hoće li prijetnje terorizmom ikad prestati?

Vezani članci Napadač iz Manchestera zadržan u pritvoru (Foto: AFP) Zadržan u pritvoru: Napadač iz Manchestera vikao "Alah" dok je ubadao ljude Željeznička postaja na kojoj se odvio napada (Foto: AFP) Terorizam u Manchesteru? U napadu nožem ozlijeđeno troje ljudi: "Bilo je vrlo vrlo zastrašujuće"

Terorizam postoji od početka ljudske civilizacije i nastanka modernih država. Ako se vratimo u povijesti, danas živimo u četvrtom valu terorizmu koji ima dominantnu religijsku dimenziju, a analitičari predviđaju i peti val terorizma. Sigurno ćemo u budućnosti i dalje biti suočeni s terorizmom

Napadač je rođen u Britaniji. Što možemo iščitati iz te činjenice?

Zapad je suočen s domaćim terorizmom. Britanci napadaju Britaniju, Francuzi napadaju Francusku, Belgijanci Belgiju. To su ljudi koji žive u tim društvima i koji su s se procesima radikalizacije odlučili na barbarske činove koji izazivaju dramatične efekte. Takve je napade najteže spriječiti. Imamo ozbiljan izazov u borbi protiv terorizma.

Prema vašoj procjeni kakvo je stanje sigurnosti u Hrvatskoj? Jesu li naše službe išta bolje ili lošije od primjerice britanskih ili njemačkih?

Stanje sigurnosti je zadovoljavajuće. Naravno da na općoj razini ne možemo gurati glavu u pijesak. Hrvatska je potencijalna teroristička meta jer je dio zapadne alijanse koja je prva meta terorista. Hrvatska je na bitno nižoj razini prioriteta terorista, ali to nije garancija da se terorizam neće dogoditi. Imamo obvezu vjerovati u protuobavještajni sustav, u euroatlantsko savezništvo koje ima sposobnosti odgovoriti na takve izazove.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr