Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBLEMI U ZDRAVSTVU

Liječnica o poražavajućim rezultatima studije: "Bombastično prezentirana reforma neće riješiti probleme"

Aktualno Galerija Mirjana Livojević u Dnevniku Nove TV - 2 Mirjana Livojević u Dnevniku Nove TV - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mirjana Livojević u Dnevniku Nove TV - 1 Mirjana Livojević u Dnevniku Nove TV - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mirjana Livojević u Dnevniku Nove TV - 1 Mirjana Livojević u Dnevniku Nove TV - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mirjana Livojević u Dnevniku Nove TV - 3 Mirjana Livojević u Dnevniku Nove TV - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mirjana Livojević u Dnevniku Nove TV - 4 Galerija 1/5 >>
Hrvatski liječnici su okruženju u kojem rade dali – dvojku. Radi se o rezultatu Studije hrvatskog liječništva, istraživanja u kojem je sudjelovalo 5000 liječnika. Rezultati su poražavajući, a njih je komentirala Mirjana Livojević iz Inicijative mladih liječnika.

Rezultati Studije hrvatskog liječništva, koju je objavila Hrvatska liječnička komora, pokazalo je da više od polovice bolničkih liječnika ima premalo vremena za pacijenta, previše administracije te da rade na više mjesta. Osim toga, okruženje u kojem rade su u prosjeku ocijenili dvojkom.

Studiju je u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Martinom Bolšec Oblak komentirala Mirjana Livojević iz Inicijative mladih liječnika Hrvatske, koja je rekla da nju objavljeni rezultati nisu ni najmanje iznenadili.

"Upravo smo o tome mi iz Inicijative pričali i takve rezultate smo i očekivali. Smatramo ih poražavajućima", rekla je.

Pročitajte i ovo Goran Aleksić, Udruga Franak - 1 IZNENAĐENI PRESUDOM Oštra reakcija čelnika udruge Franak: "Ovo je zajednička kuhinja banaka i sudaca. Banke tu itekako profitiraju jer neće vratiti gotovo ništa"

Pročitajte i ovo Male plaće Hrvata: Ilustracija - 2 Izvještaj Eurostata Plaće u Hrvatskoj među najnižima u Europi - čak triput manje od irskih

Dodala je da je najveći problem hrvatskog zdravstva, što je izjavilo 56 posto ispitanika, nedostatak vremena za rad s pacijentima.

"To je ono primarno čime se liječnik bavi, a za to nam najviše vremena nedostaje. Stavlja se naglasak na brojeve, govori se o sve više pregleda i pacijenata, a ne pitaju se ljudi kakva je kvaliteta", istaknula je Livojević.

Time se, dodala je, na "potpuno krivi način" pokušavaju smanjiti liste čekanja. 

Loša oprema i odnos s nadređenima

Studija se bavila i odnosom liječnika i njihovih šefova. Livojević je istaknula da su jedan od glavnih razloga nezadovoljstva "mutne i sumnjive okolnosti" napretka liječnika.

"Komunikacija liječnika s naređenim je, prema više od 40 posto liječnika, loša i neadekvatna. Mene u 12 godina rada nitko od mojih naređenih nije pozvao i pitao kakav je moj plan za razvoj karijere i što mi treba. Ne mislim tu samo na sebe, tako je i većini kolega", rekla je.

Problema liječnici imaju i s opremom, uključujući i računala na kojima rade.

"Imate jedno računalo na pet do šest liječnika. Događa se da kolege, uglavnom mlađi, moraju čekati da stariji završe da bi došli na red i napisali nalaze", rekla je.

Pročitajte i ovo Napad na Centar za socijalnu skrb - 5 "BOJIM SE" Ravnatelj Centra u Ivancu: "Bilo je jako dramatično, nasilni upad koji nije uspio pa onda razbijanje i nakon toga zapaljenje..."

Pročitajte i ovo Srpska policija POTRAGA U TIJEKU U Novom Sadu pretučeni članovi zagrebačkog kazališta: "Pitali su jesmo li iz Hrvatske"

Inicijativa je u rujnu zbog stanja u zdravstvu organizirala velik prosvjed, a Livojević je istaknula da novoobjavljena anketa potvđuje ono što se na prosvjedu govorilo.

"Ministar zdravstva Vili Beroš i njegovi pomoćnici su nas zvali na sastanke. Odradili smo ih tri i nakon toga više nismo imali nikakvih poziva", rekla je.

"NIšta se ne mijenja. Ono što smo vidjeli od reforme koja je najavljena, i koja je bombastično prezentirana, je da će se kontrolirati radno vrijeme liječnika i da će županijske bolnice ići u ruke države. Ta dva segmenta neće riješiti probleme koje je ova anketa istaknula", zaključila je Livojević.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene