Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcijski plan protiv raka

Berošu javne kritike nisu dobro sjele: ''Nadam se da će objavljeni komentari u medijima biti upućeni na adresu koja tome i služi''

Vili Beroš
Vili Beroš Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) iznijela je niz kritika na trogodišnji Akcijski plan strategije protiv raka. Nije trebalo dugo čekati da se oglasi ministar zdravstva Vili Beroš.

Trogodišnji Akcijski plan strategije protiv raka, težak 8,5 milijardi eura, upućen je u javno savjetovanje. Stručnjaci ga pozdravljaju premda upozoravaju na određene probleme, dok udruge pacijenata kažu da je neodređen i neprecizan te da je iznevjerio njihova očekivanja.

Dugoočekivani akcijski plan upućen je u jednomjesečno e-Savjetovanje 20. ožujka, više od dvije godine nakon donošenja Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030. Predloženi plan odnosi se samo na prve tri godine, do 2025. godine.

"Ni za jednu mjeru, ni za jednu aktivnost nije imenovana odgovorna osoba, imenom ili funkcijom, niti su izneseni konkretni termini za njezino provođenje", rekao je, između ostalog, o predloženom planu Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ) i pobrojio sve zamjerke.

Pročitajte i ovo Ilustracija BORBA ZA PREŽIVLJAVANJE VIDEO Kako u Hrvatskoj žive osobe koje se bore s rakom? ''Ostaju bez posla, umiru od gladi, bez vode, sami...''

Nakon kritika pacijenata brzo se oglasio ministar zdravstva Vili Beroš i u priopćenju poručio da Akcijski plan za provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka objedinjuje struku i sve nadležne institucije: ''Dakle, ima niz nositelja i sunositelja projekta, od HZJZ-a, HZZO-a, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva financija, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva poljoprivrede, Agencije za znanost i obrazovanje i drugih institucija koje su sve navedene u dokumentaciji u e-Savjetovanju.''

''Sukladno tome, imamo utemeljen dokument na svim razinama - struke, financija i ostalih resora koji su svatko u svom dijelu doprinijeli Akcijskom planu'', istaknuo je Beroš.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Samo da se nešto kao napravi Još jedan podbačaj ministra Beroša: Objavio plan borbe protiv raka, a nema ni rokova ni opreme, pitanje je tko bi na njoj i radio

''Akcijski plan je u e-Savjetovanju, kojemu je upravo cilj prikupiti što više konstruktivnih komentara, te se nadam da će oni objavljeni u medijima biti upućeni na pravu adresu - e-Savjetovanje - koja tome i služi. Stoga, nema razloga za razočaranja i kritike pojedine udruge. Konstruktivne i utemeljene komentare struka će zasigurno prepoznati i uvažiti'', poručio je ministar. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene