Ipak će biti novca za učitelje i stručne suradnike koji rade u ustanovama s djecom s poteškoćama u razvoju. Vlada je to odlučila promijeniti uredbom i ispraviti nepravdu iz 2014. godine kada su im kolektivnim ugovorom plaće smanjene i do 600 kuna. Za oko tisuću djelatnika to znači izjednačavanje koeficijenata. Premijer im je još u rujnu obećao riješiti problem, ali sve do danas ništa se nije promijenilo. U međuvremenu su prosvjedovali pred Vladom.

Galerija


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak smatra da je zahtjev sindikata za povećanjem koeficijenata za zaposlene u osnovnim i srednjim školama opravdan te da je prijedlog da se zahtjev za povećanjem od 6 posto provede tako da se plaće povećaju za 4 posto od jeseni, a preostalih 2 posto od 1. siječnja.

Vezani članci Stipe Pavičić, otac učenice OŠ Bukovac Roditelji u Zagrebu u strahu zbog povratka djece u školu: "Jučer je tu bio potres. Zidovi škole doslovce su škripali..." Slika nije dostupna "Iduće godine učiteljima veće plaće i bolji uvjeti rada"

Ministrica Divjak zahtjev smatra opravdanim zbog dva razloga: kako bi se koeficijenti izjednačili sa sličnim koeficijentima u drugim javnim službama te zbog ulaska kurikularne reforme u sve škole.

"Što se tiče zahtjeva za povećanje koeficijenata za zaposlenike u osnovnim i srednjim školama, on je sigurno opravdan iz dva razloga.

Prvo zato da bi se po složenosti poslova i koeficijenti izjednačili sa sličnim koeficijentima po složenosti poslova u drugim javnim službama, a drugo, i sigurno najvažnije, u tom je kontekstu ulazak kurikularne reforme u sve škole od jeseni u Hrvatskoj, što će sigurno zahtijevati i velike prilagodbe, dodatnu edukaciju i potpuno drukčiji način rada naših škola i učitelja kako bismo napravili sve da reforma uspije, a ona uspijeva u učionicama", rekla je Divjak za Hinu.

"Prijedlog je da se zahtjev Sindikata hrvatskih učitelja, koji vodi gospođa Šprem, i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, koji vodi gospodin Mihalinec, za povećanjem od 6,11 posto provede tako da se 4 posto povećanja uvede već sada ujesen, a preostalih 2 posto od 1. siječnja 2020. godine", ističe Divjak.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske najavili su za petak konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti zahtjev za povećanje koeficijenata složenosti poslova za sve zaposlene u sustavu osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.

Osniva se lektorat hrvatskoga jezika u Železnom

Ministrica Divjak boravi u dvodnevnom posjetu Austriji, gdje danas u Železnom u Gradišću potpisuje osnivanje lektorata hrvatskoga jezika, prvog samostalnog lektorata hrvatskog jezika u Austriji.

"To je veliki korak naprijed, ne samo za položaj hrvatskoga jezika i učenja hrvatskoga jezika u Austriji nego i za našu autohtonu nacionalnu manjinu, gradišćanske Hrvate u Austriji, znači veliki događaj prvi takav nakon što smo prošle godine potpisali lektorat hrvatskoga jezika u Novome Sadu", ističe Divjak.

Jučer je u Grazu održala predavanje na Sveučilištu Karl Franzens o reformama u području obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj u kontekstu europskog prostora visokog obrazovanja, obrazovanja općenito i znanosti. (Hina)

Sindikati predali simboličnih 65 kutija s potpisima: "Pregovori s Vladom ne dolaze u obzir"