Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ponovno se vide dizalice'

Više od tisuću kandidata za kupnju POS-ovih stanova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš položila je jutros kamen temeljac za POS-ove stanove u Klari.

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš otvorila je danas radove na stambeno-poslovnoj građevini POS-a u naselju Klara. Investicija je vrijedna 26,3 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Useljivi do kraja godine Država nudi 421 stan po nikad povoljnijim uvjetima Slika nije dostupna Ušteda za građane? Mrak Taritaš: POS-ovi stanovi bit još konkurentniji

Građevina će imati 332 stana, 12 poslovnih prostora i 616 garažnih i parkirnih mjesta. Rok za završetak radova očekuje se za 713 dana.

>>Subvencija kupnje stana: Doznajte koliko će rate biti MANJE!

Predviđena maloprodajna cijena je 1100 eura po metru kvadratnom, no očekuje se kako bi cijene mogle biti i niže. Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš zadovoljna je što se nakon dugo vremena u Zagrebu ponovno vide dizalice, jer to znači da se radi i ulaže.

Projekt POS osim povoljnije kupnje stana omogućava i gradevinskom sektoru da radi na kvalitetnim projektima, a u tijeku je, ističe ministrica, odabir slijedeće lokacije u Zagrebu za sličan model o čemu će više moći reći na jesen.

Dodala je i da sve pokazuje da u Zagrebu, kao i u nekim manjim gradovima, ima zanimanja za kupnju stanova na dobrim lokacijama i Ministarstvo će i dalje pomagati u takvim projektima, a najavila je i da uskoro kreće projekt POS u Splitu s oko 200 stanova i investicijom od oko 150 milijuna kuna, kao i da se priprema POS Osijek.

>>Za 20 tisuća novoizgrađenih stanova stigla samo 43 zahtjeva

Osvrnula se i na projekt POS+ za prodaju stanova koji su već na tržištu, za što je bilo oko 500 zainteresiranih, što je relativno malo, ali to pokazuje da građani nisu kreditno sposobni kao prije i da nema kvalitetnih stanova.

S te strane upitnim drži i brojku koja se stalno povlači od oko 20 tisuća neprodanih stanova nazivajući to i 'lošim stanovima' jer stanovi se traže i kupuju, a ono što je neprodano ima ili neriješene imovinsko-pravne odnose i drugu dokumentaciju, ili previsoku cijenu i lošiju lokaciju.

U sklopu tog programa od predviđenih oko 50 milijuna kuna potrošeno je tek oko 3,5 milijuna kuna, pa POS+ ide i dalje, a do kraja godine Ministarstvo će, kako je istaknuto, razraditi i ponuditi kvalitetan model najma stanova za što je Hrvatska apsolutno zrela, zanimanja ima, ali treba vidjeti što će biti moguće s obzirom na vlasništvo te razgovarati i s bankama.

Zasad je na listi za kupnju POS-ovih stanova 1544 kandidata. Izgradnja POS stanova planirana je i u Splitu i Osijeku. (Hina/V.Š.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene