Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš položila je jutros kamen temeljac za POS-ove stanove u Klari.


Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš otvorila je danas radove na stambeno-poslovnoj građevini POS-a u naselju Klara. Investicija je vrijedna 26,3 milijuna eura.

Vezani članci Stanovi / Ilustracija Koliko još mogu rasti cijene stanova? Vrlo brzo kreće novi krug prijava za subvencionirane stambene kredite Slika nije dostupna SUPER STANOVI Izuzetno povoljna cijena novogradnje

Građevina će imati 332 stana, 12 poslovnih prostora i 616 garažnih i parkirnih mjesta. Rok za završetak radova očekuje se za 713 dana.

>>Subvencija kupnje stana: Doznajte koliko će rate biti MANJE!

Predviđena maloprodajna cijena je 1100 eura po metru kvadratnom, no očekuje se kako bi cijene mogle biti i niže. Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš zadovoljna je što se nakon dugo vremena u Zagrebu ponovno vide dizalice, jer to znači da se radi i ulaže.

Projekt POS osim povoljnije kupnje stana omogućava i gradevinskom sektoru da radi na kvalitetnim projektima, a u tijeku je, ističe ministrica, odabir slijedeće lokacije u Zagrebu za sličan model o čemu će više moći reći na jesen.

Dodala je i da sve pokazuje da u Zagrebu, kao i u nekim manjim gradovima, ima zanimanja za kupnju stanova na dobrim lokacijama i Ministarstvo će i dalje pomagati u takvim projektima, a najavila je i da uskoro kreće projekt POS u Splitu s oko 200 stanova i investicijom od oko 150 milijuna kuna, kao i da se priprema POS Osijek.

>>Za 20 tisuća novoizgrađenih stanova stigla samo 43 zahtjeva

Osvrnula se i na projekt POS+ za prodaju stanova koji su već na tržištu, za što je bilo oko 500 zainteresiranih, što je relativno malo, ali to pokazuje da građani nisu kreditno sposobni kao prije i da nema kvalitetnih stanova.

S te strane upitnim drži i brojku koja se stalno povlači od oko 20 tisuća neprodanih stanova nazivajući to i 'lošim stanovima' jer stanovi se traže i kupuju, a ono što je neprodano ima ili neriješene imovinsko-pravne odnose i drugu dokumentaciju, ili previsoku cijenu i lošiju lokaciju.

U sklopu tog programa od predviđenih oko 50 milijuna kuna potrošeno je tek oko 3,5 milijuna kuna, pa POS+ ide i dalje, a do kraja godine Ministarstvo će, kako je istaknuto, razraditi i ponuditi kvalitetan model najma stanova za što je Hrvatska apsolutno zrela, zanimanja ima, ali treba vidjeti što će biti moguće s obzirom na vlasništvo te razgovarati i s bankama.

Zasad je na listi za kupnju POS-ovih stanova 1544 kandidata. Izgradnja POS stanova planirana je i u Splitu i Osijeku. (Hina/V.Š.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju