Obavijesti Video Pretražite Navigacija
71 posto svih srednjoškolaca

Ministrica Divjak najavila novosti vezane uz strukovno obrazovanje

Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr)
Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predstavila je novosti vezane uz strukovno obrazovanje.

"Želimo dobiti učenike koji su ponosni što pohađaju program strukovnog obrazovanja. U programu strukovnog obrazovanja imamo 71 posto svih srednjoškolaca i moramo o njima voditi brigu tako da kada izađu iz škole imaju kompetencije važne za njihova buduća zanimanja", poručila je ministrica.

Pročitajte i ovo Modernizacija strukovnog obrazovanja (Foto: Dnevnik.hr) Vrijedan gotovo 16 milijuna kuna Kreće projekt modernizacije strukovnog obrazovanja: 85 posto iznosa financirat će nam Švicarska Slika nije dostupna Zabrinjavajući pokazatelji Nova kriza u školstvu? Sve manje osmaša upisuje strukovne škole

Kazala je kako će novi Zakon o strukovnom obrazovanju sutra imati prvo čitanje u Saboru.

"To će nam omogućiti da sredinom 2018. centri kompetentnosti koji će postati središta izvrsnosti za prvih nekoliko sektora, a važni su za strukovno obrazovanje, ugledaju svjetlo dana", kazala je ministrica.

Najavila je kako sljedeće godine kreće natječaj za centre kompetencije.

"Svi ovi novci koji su nam raspolaganju bit će u školama, što za infrastrukturu, što za obrazovanje kadra", kazala je Divjak.

Ministrica je jučer predstavila projekt modernizacije programa strukovnog obrazovanja vrijedan gotovo 16 milijuna kuna.

Cilj je projekta modernizirati strukovne programe za obrtništvo u sektoru osobnih usluga te omogućiti učenicima stjecanje strukovnih vještina koje će odgovarati potrebama tržišta rada. Na taj način način pokušati povećati njihova zapošljivost. Projekt će se provoditi u cijeloj Hrvatskoj. 85% sredstava pokriva Švicarska, dok ostatak financira Hrvatska.

Cilj je reforme povezati obrazovanje i tržište rada te dati učenicima potrebne vještine. 19 novih strukovnih kurikuluma spremno je za provedbu. Škole sada moraju ispuniti uvjete za izvođenje nastave. Pritom računaju na pomoć osnivača, najčešće su to županije. U planu je i osnivanje centara kompentecije - u svim županijama, koje već godinama, kao i tržište rada, čekaju na taj potez.

Osvrnula se i na tužbu Sveučilišta protiv studenta Hrvatskih studija

"Tužno je da razgovaramo preko sudova umjesto da vodimo dijalog. Mi moramo odgovarati na sva pitanja, pa i na ona teška. Žalosna sam što smo došli u situaciju da tužimo studente umjesto da razgovaramo", kazala je Divjak. 

Istaknula je da bi bilo dobro da se o cijelom slučaju očituje Sveučilište te pozvala na dijalog.

Komentirajući situaciju s Hrvatskim studijima, kazala je kako očekuje od Sveučlišta da je odgovorilo na reakreditacijsku preporuku Hrvatskih studija.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene