Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministrica najavila

'I OVO DIJETE TREBA OBITELJ' Izmjene zakona za lakše posvajanje djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogo je onih koji bi željeli posvojiti dijete, mnogo je djece koja bi željela dom i obitelj, no hrvatski zakoni pred njih postavljaju mnogobrojne prepreke.

Oko 500 djece u Hrvatskoj godišnje ispunjava uvjete za posvajanje, no njih čak 350, odnosno oko 70 posto ostaje u sustavu socijalne skrbi, pokazali su rezultati istraživanja koji su danas predstavljeni na četvrtoj konferenciji o posvojenju čija je poruka 'I ovo dijete treba obitelj'.

Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić najavila je zakonske izmjene koje bi olakšale posvojenje djece u Hrvatskoj. Obiteljski zakon bi se mogao mijenjati krajem ove ili početkom iduće godine, kazala je.

Pročitajte i ovo Suđenje Hrvatima u Zambiji Saslušani svjedoci Odluka o sudbini Hrvata u Zambiji u četvrtak: Obrana zatražila oslobađanje svih optuženih Ivan Pernar pred sudom u Zambiji Slučaj posvajanja Napeto u Zambiji: Ispitan policajac koji je uhitio Hrvate - "Vidio sam poruke..." Ročište se nastavlja u ponedjeljak

"Želja nam je da što manje djece odrasta u institucijama, a što više u obiteljima. Da bismo u tome uspjeli, trebamo riješiti administrativne prepreke za posvojenje", istaknula je ministrica Bernardica Juretić, koja je konferenciju otvorila kao izaslanica pokroviteljice, hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Juretić je naglasila da preduge postupke treba pojednostaviti tako da se djeca maksimalno zaštite, a potencijalnim posvojiteljima skrati čekanje na dijete. Tako djeca ne bi godinama odrastala u domovima i ulazila u školsku dob kada postaju teže posvojiva, istaknula je Juretić i dodala da se trenutačno radi na zakonskim izmjenama koje bi omogućile jednostavniju proceduru posvojenja.

Među 3000 djece koja žive u udomiteljskim obiteljima i domovima za djecu, njih oko 500 godišnje ispunjava uvjete za posvajanje ali ih čak 70 posto ostaje u sustavu socijalne skrbi, navela je predsjednica Adopte Dunja Bonacci Skenderović.
Objasnila je da je riječ o teže posvojivoj djeci, onoj starijoj od šest godina, onoj iz višebrojnih obitelji, pripadnicima manjinskih etničkih skupina, te djeci s razvojnim i zdravstvenim poteškoćama.

S druge strane, u Registru potencijalnih posvojitelja nalazi se 640 ljudi, parova i pojedinaca. Upravo zbog tog nesrazmjera Adopta traži izradu nove sveobuhvatne javne politike vezane uz posvajanje koja bi sadržavala niz održivih aktivnosti u potpunosti prilagođenih potrebama posvojitelja i pojedinih kategorija djece, poručila je Bonacci Skenderović.

Prepreke za teže posvojivu djecu

Adopta je krajem prošle godine među potencijalnim posvojiteljima provela istraživanje o preprekama za teže posvojivu djecu, a ispitanici su kao ključnu prepreku kod starije djece naveli bojazan od djetetove prošlosti i njezin utjecaj na budućnost, a kod djece manjinskih etničkih skupina strah od društvenih predrasuda i diskriminacije.

Kod posvajanja djece s braćom i sestrama potencijalni su posvojitelji ograničeni socioekonomskim uvjetima, a kod djece s razvojnim i zdravstvenim poteškoćama osobe zainteresirane za posvojenje najvećom preprekom smatraju neodgovarajuću dostupnost zdravstvenih usluga i sustava podrške.

U sklopu konferencije "I ovo dijete treba obitelj" održan je program namijenjen posvojiteljima i onima koji to žele postati. Jedna od njih, Ivana Šoljan, kao najveću prepreku navela je čekanje djeteta jer se rok nikada ne zna, te sustav u kojem potencijalni posvojitelji moraju sami na sebe skretati pozornost.

Iako smo svi u Registru potencijalnih posvojitelja, jako nas je puno pa nas sustav prisiljava da se sami namećemo, a ne da nas centri za socijalnu skrb kontaktiraju, rekla je Šoljan koja na posvajanje djeteta čeka tri godine. (Hina, N.C.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene