Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastali se s veledrogerijama

Vili Beroš o pismu sestre preminule 17-godišnjakinje: "Ne znam detalje, ali vjerujem da je struka rekla sve"

Država veledrogerijama duguje više od 4 milijarde kuna samo za bolnice, a HZZO ljekarnama duguje oko 700 milijuna kuna. Nakon sastanka medijima su se obratili ministri Zdravko Marić i Vili Beroš, a potonji je komentirao i pismo sestre 17-godišnjakinje koja je preminula u splitskoj bolnici.

Ministar zdravstva Vili Beroš i ministar financija Zdravko Marić u 14 sati u Ministarstvu zdravstva sastali su se s predstavnicima veledrogerija koje su prošlog tjedna zbog velikih dugova bolnica za dio njih obustavile isporuku lijekova. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kriza s lijekovima Gotov sastanak s veledrogerijama, nastavlja se blokada? "Ograničenja lijekova prema bolnicama će se nastaviti" Zdravko Marić Ukupno 1,84 mlrd. kuna Marić najavio najavio isplatu veledrogerijama: "Moramo osvijestiti da zdravstvo ima svoju cijenu"

Ministar Marić rekao je kako je sastanak protekao u kontruktivnom tonu.

"Svi se slažemo i svjesni smo da je zdravstvo važno. Imali smo sjednicu Saborskog odbora za zdravstvo, rasprava je i tamo bila dobra i bilo bi sjajno kad bi problematika dugova prema veledrogerijama bila jedina. Ukupni dugovi su se popeli na 10,5 milijardi kuna. Paralelno s ovim problemima je nužno da se donesu i nove mjere da ne dođe do generirana novih dugova. Isplaćeno je 300 milijuna kuna, ali zakonske osnove za plaćanje prije rebalansa nemamo. Glasanje o rebalansu je 11. studenog, to je razdoblje od tri tjedna. Pred nama je razdoblje kako i na koji način osigurati kontinuitet opskrbe, u rebalansu ćemo predvidjeti značajniji iznos. Iz državnog proračuna će biti paket od nekoliko mjera u iznosu jedne milijarde i 840 milijuna kuna", rekao je ministar Marić. 

Upitan hoće li biti rezova u drugim resorima, rekao je kako će u četvrtak sve biti prezentirano. 

"Mirovine nisu niti će biti dirane", naglasio. 

Beroš: Virusa se ne bojim

Ministar zdravstva Beroš rekao je kako pojedine bolnice nisu Ministarstvu iskazale nedostatak lijekova. 

"Pretpstavljam da te bolnice imaju rezerve do rebalansa proračuna", rekao je. 

"Moje zdravlje je u redu, za sada sam negativan. Virusa se inače ne bojim, ako ga dobijem vjerujem da ću uspjeti preboljeti  tu bolest", rekao je ministar Beroš. 

Komentirao je i navode o lošim uvjetima u KB-u Dubrava. 

"Nakon što sam jutros dobio te informacije, razgovarao sam s koordinatorom koji mi je rekao da se brinu o prehrani i da je moguće da netko ne dobije na vrijeme jelo. To je nedopustivo i zato sam poslao inspekciju", rekao je ministar. 

Upitan o brojkama novozaraženih kazao je da smo nedogovornim ponašanjem doprinijeli rastu broja zaraženih, ali da to nije svojstveno samo Hrvatskoj.

"Događa se ono što smo predvidjeli, sve što ide s hladnijim vremenom doprinosi širenju virusa. Mene kao ministra izrazito brine što raste broj hospitaliziranih, ali imamo planove, tu su sekundarni i tercijarni centri koji će se puniti po potrebi", rekao je ministar. 

Ponovio je da izazov neće biti smještaj bolesnika, nego zdravstveni djelatnici koji bi mogli nedostajati. 

"Sami odlučujemo svojim odgovornim ili neodgovornim ponašanjem", poručio je. 

Komentirajući smrt 17-godišnje djevojke u Splitu, Beroš je rekao kako je ona, uz covid, imala određene kardijalne i respiratorne probleme koji su pridonijeli smrtnom ishodu.

"Nisam obaviješten o pismu sestre djevojke, od 11 sati sam bio na sastancima. Kada sagledavamo smrtnost od koronavirusa onda sagledavamo sve te elemente. Postoje jasne definicije Svjetske zdravstvene organizacije i Europskog centra za prevenciju i praćenje bolesti koji se slučajevi pripisuju smrti od covida-19. Ne znam detalje, ali vjerujem da je struka rekla sve i da su se u Splitu ponašali sukladno procedurama kad je u pitanju utvrđivanje smrti", rekao je Beroš.

Sastanak oko rebalansa

Dug države prema veledrogerijama iznosi više od 4 miljarde kuna za bolnice. HZZO pak duguje ljekarnama oko 700 milijuna kuna, pa bi se i ljekarnama zato uskoro mogla obustaviti isporuka.

Veledrogerije tvrde da za nastavak redovitog poslovanja trebaju barem pola iznosa duga. Ponuđeno im je tek 10 posto, pa kažu da nemaju izbora.

Premijer Andrej Plenković izvijestio je da je Ministarstvo financija veledrogerijama u petak uplatilo 300 milijuna kuna i ponovio da će se kroz rebalans proračuna tražiti osiguranje još dodatnih sredstava “kako bi se isplatio dio tih potraživanja još u ovoj godini, a kasnije da se pronađe jedan održivi način rješavanja tih obveza koje su se kumulirale”.

Prošlog tjedna upitna je bila i isporuka testova za COVID no zbog zdravstvene situacije s epidemijom odlučeno je da isporuka testova za sad neće biti obustavljena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene